Morales i Vilalta, als passadissos del Parlament / Marc Puig
Morales i Vilalta, als passadissos del Parlament / Marc Puig

Els republicans recuperen la llei que va decaure en acabar- se l'anterior legislatura per facilitar parc públic en plena emergència habitacional

Esquerra Republicana ha tornat a presentar al Parlament la proposició de Llei per a garantir el retorn social del rescat bancari. La portaveu del grup parlamentari, Marta Vilalta, i el diputat Pau Morales han presentat el text en roda de premsa aquest dimecres. En concret, amb aquesta llei, Esquerra Republicana vol modificar els estatuts de la SAREB, el banc dolent que va adquirir actius immobiliaris amb ajudes públiques durant el rescat bancari, i obligar-lo a cedir el domini d'un 30% dels seus immobles perquè passin a titularitat de les administracions públiques, per fer front a l'emergència habitacional especialment en els municipis on hi ha acreditada demanda d'habitatge.

Els republicans recuperen així el text que ja havien presentat -va decaure en acabar la legislatura- i volen debatre al Parlament com reinvertir a la societat el rescat bancari que va fer la ciutadania durant la crisi immobiliària. "Que retorni a la gent l'esforç de la gent", ha assegurat Vilalta. Es tracta doncs de capgirar els fonaments de l'anomenat 'banc dolent'. "No té cap mena de sentit, necessitem poder disposar d'aquests habitatges", ha afegit Morales

En aquest sentit Vilalta ha encoratjat tots els grups parlamentaris catalans a donar-hi suport i a portar conjuntament i de forma àmplia el text al Congrés dels Diputats. "Fem una crida a tots els grups a sumar-se aquesta iniciativa que vol corregir la deficiència el rescat bancari, que no va tenir en compte el rescat a les persones; demanem que ningú busqui excuses per donar resposta a una emergència com la de l'habitatge", ha dit.

La llei que presenten els republicans, de fet, planteja dues vies per facilitar l'accés a l'habitatge. Una és aquesta modificació jurídica de la SAREB, de manera que contribueixi amb aquesta cessió de domini del 30% a incrementar el parc d'habitatge públic. Per l'altra, els republicans plantegen "donar més marge de maniobra financer" als ajuntaments en temes d'habitatge, ha explicat el diputat republicà. Per això, proposen que es modifiqui la llei d'estabilitat pressupostària i financera estatal per permetre l'ús del superàvit del pressupost municipal per exercir el tanteig i retracte.

També plantegen que la regla de la despesa no s'apliqui als municipis que tinguin els comptes sanejats, i que s'alliberi el món local del control financer de l'Estat quan se superin les regles fiscals amb inversions en habitatge públic. "Es tracta de dotar-nos de totes les eines possibles per donar resposta a l'emergència i garantir drets bàsics a tothom, i fer-ho fins que poguem garantir-nos-els tots plenament, lliurement", ha conclòs Vilalta.

 La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, i el diputat Pau Morales, en roda de premsa conjuntament
La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, i el diputat Pau Morales, en roda de premsa conjuntament