Esquerra vol que el Parlament es refermi en els valors republicans i aposti per abolir la monarquia

Els republicans exigeixen que s'aturi la causa general contra l'independentisme i insisteixen en l'autodeterminació com un dret irrenunciable de Catalunya

Dret a l'autodeterminació, drets civils i polítics garantits i fi de la causa general contra l'independentisme. Són els grans eixos d'una de les propostes de resolució que ha presentat Esquerra Republicana al Parlament, en el marc del debat general sobre la Catalunya Real, i que se sotmetrà a votació aquest dijous.

En un dels punts, els republicans volen que la cambra catalana reafirmi el seu compromís amb els valors republicans i que aposti per "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia", tal com ja aprovar-se fa uns mesos en una resolució al Parlament i que va tombar fa pocs dies el Tribunal Constitucional. Els republicans ho tornen a posar sobre la taula per rebutjar un altre cop el paper del rei Felip VI "i la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials l'1-O".

Els republicans, que demanen l'alliberament dels presos polítics d'acord amb el grup de treball de Detencions Arbitràries de l'ONU, exigeixen també aturar la causa general contra l'independentisme i assenyalen una persecució judicial "basada en el dret penal de l'enemic i mancada de garanties processals". I avisen que no renunciaran a cap llibertat civil davant "la criminalització" del dret a vot, a la llibertat d'expressió, de reunió, de manifestació i de vaga.

És en aquest sentit que Esquerra Republicana vol que el Parlament es torni a comprometre en la defensa dels Drets Humans, "recentment vulnerats" a l'Estat amb la llei mordassa, o amb el bloqueig i les amenaces de sanció a les embarcacions de rescat a la Mediterrània.

Els republicans també volen reivindicar el dret a vot, "reprimit violentament" l'1-O, i el dret a un habitatge digne, amenaçat per la inacció del govern espanyol, i el dret a l'autodeterminació que és "irrenunciable" també per al poble de Catalunya.

Per tot plegat, en un dels punts, els republicans també proposen a la resta de diputats condemnar "qualsevol connivència" amb les forces polítiques que volen restringir tots aquests drets fonamentals, i fan una crida als partits a no normalitzar l'activitat política, racista, xenòfoba, masclista i autoritària, encarnada per forces de l'extrema dreta com Vox, "acceptant i depenent dels seus vots per a governar, mitjançant pactes explícits o implícits".