Esquerra Republicana lamenta que PSC i Junts vetin regular el lloguer de temporada i aplanin el terreny a l'especulació

El decret que la sociovergència ha bloquejat al Parlament volia aturar la picaresca i reforçar la Generalitat per a més parc públic

Els vots a favor d’Esquerra Republicana, CUP i comuns al Parlament no han estat suficients per aprovar aquest dijous, a la Diputació Permanent del Parlament, el Decret Llei del Govern que garantia la contenció del preu dels lloguers de temporada i per habitacions. Els republicans lamenten que PSC i Junts s’hagin alineat al costat de la dreta i l’extrema dreta per tombar aquesta norma i impedir així la regulació dels lloguers de temporada.

L'abstenció del PSC i el 'no' de Junts, VOX, C's i PP ha tombat una eina que volia ser un pas més en la defensa del dret a l'habitatge i que se suma a iniciatives pioneres com la regulació dels lloguers i la regulació específica dels habitatges d'ús turístic. Esquerra Republicana considera que tombar aquest decret aplana el terreny a l'especulació i al frau, i allunya el Parlament de defensar l'habitatge com un dret de la ciutadania.

Així ho han defensat tant la consellera en funcions, Ester Capella, com el portaveu parlamentari adjunt, Jordi Orobitg, a la Diputació Permanent d'aquest dijous. Orobitg ha reivindicat l’objectiu del decret per millorar la vida de la ciutadania i “fer que la gent visqui amb dignitat”. Per això, ha assegurat que, amb el seu vot, PSC i Junts “promouen la indignitat ciutadana, defensant els interssos d’aquells que sempre han guanyat amb l’habitatge i volen seguirho fent”, ha sentenciat Orobitg.

El Decret Llei impulsat pel Govern de Pere Aragonès permetia omplir els buits de la Llei estatal pel dret a l’habitatge i protegir encara més la contenció dels preus. La normativa -aprovada poc després de l’entrada en vigor de la declaració de zona de mercat residencial tensat i l’índex de preus del lloguer-, volia evitar la picaresca d’alguns propietaris per saltar-se l’aplicació de la llei i eludir la contenció de les rendes amb el lloguer temporal.

En segon lloc, incrementava la protecció dels llogaters obligant als propietaris a oferir uns mínims d’informació, i afegia també un règim sancionador per garantir el compliment de les mesures. A més d’assegurar la contenció de les rendes, el text del Govern afegia unes iniciatives que permetien dotar de més múscul la Generalitat per augmentar el parc públic d’habitatge.

Els republicans, que consideren l'habitatge un dret fonamental a preservar, treballaran per reimpulsar i recuperar iniciatives en aquest sentit al llarg de la legislatura que arrencarà al juny al Parlament.

  Esquerra Republicana lamenta que PSC i Junts vetin regular el lloguer de temporada i aplanin el terreny a l'especulació