El diputat republicà Jose Rodríguez ha estat el ponent relator de la llei.
El diputat republicà Jose Rodríguez ha estat el ponent relator de la llei.

Els republicans celebren que la norma tiri endavant després de mesos de feina i reclamen blindar ara un nova via davant l'emergència habitacional

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei per garantir el retorn social del rescat bancari que va impulsar Esquerra Republicana i que suposa una nova eina en la lluita continuada per a un habitatge accessible. La llei s'ha aprovat amb els vots d'Esquerra Republicana, Junts, CUP i els comuns, i l’abstenció del PSC.

"Gota a gota, acció a acció, llei a llei, euro públic a euro públic, sí que es pot millorar la situació de l’habitatge", ha afirmat el diputat relator d'Esquerra Republicana Jose Rodríguez durant la intervenció al Parlament.

Es republicans es mostren satisfets en l'aprovació final de la llei catalana de la SAREB, que vol retornar a la ciutadania l'esforç altíssim de rescatar la banca arran de la crisi econòmica del 2008. I, amb una llei que capgira els fonaments del banc dolent, la cambra catalana reclama incrementar l'habitatge i el sòl, que s'apilona al banc dolent en plena emergència habitacional.

En concret, la llei, proposa canvis de model a la SAREB: si fins ara només un 15% dels immobles es destinaven al parc d'habitatge públic, la llei que ha aprovat el Parlament per enviar a Madrid demana elevar-ho fins al 80% i, a més, afegir-hi un 50% del sòl, que fins ara en quedava exclòs.

  El Parlament aprova la llei catalana de la SAREB i l'envia a Madrid per reconvertir el rescat bancari en habitatge, a proposta d'Esquerra

També hi ha un altre canvi substancial a la llei del Parlament. Fins ara la SAREB només cedia els habitatges per fer-ne ús, i temporal. Els ajuntaments i els governs aconseguien habitatge que havien de rehabilitar en moltes ocasions i acabar retornant al banc dolent al cap d'un temps. El Parlament vol resoldre aquest greuge i fixa que un cop s'hagi negociat amb la SAREB, els immobles passin a ser propietat d'aquestes institucions.

Els diputats i les diputades republicans celebren la mesura, i reclamen accelerar els tràmits per aprovar-ho definitivament al Congrés. "Un cop més Catalunya marca el ritme i fixa drets per a la gent en matèria d'habitatge i de forma pionera; aprofitem l'oportunitat del Parlament", ha conclòs Rodríguez.