Esquerra Republicana presenta les seves propostes en matèria de promoció de l'ocupació juvenil

El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, i el president de la comissió sectorial de Treball, Josep Ginesta, han presentat avui en roda de premsa les propostes d'ERC en matèria de promoció de l'ocupació juvenil. Tardà ha insistit en la necessitat d''aturar el cop' davant de la preocupant taxa d'atur juvenil, que el diputat ha qualificat com a 'càncer amb metàstasi'. 'Actualment l'atur juvenil registrat a Europa és del 27%, mentre que a l'Estat espanyol se situa per sobre del 54%', ha assenyalat.

Esquerra Republicana proposa aquestes mesures davant de la presentació per part del govern espanyol d'un Decret que es tramitarà com a Projecte de Llei. Aquest decret contraposa l'atur a l'ocupació precària. En aquest sentit, Ginesta ha assegurat que 'ERC nega la major, ja que les dades demostren que la precarietat no afavoreix la contractació'. Ha afegit que 'és més raonable buscar contractes estables'.

La principal proposta presentada per Esquerra Republicana és el 'contracte de transició juvenil', un contracte indefinit, tutelat a través dels Serveis d'Ocupació Públics, especialment bonificat i amb una indemnització limitada als primers anys de contracte. Aquest contracte hauria d'acabar 'suprimint els contractes de formació'. Juntament amb aquesta nova tipologia de contractes, s'han presentat una sèrie de mesures, entre les quals destaquen la millora de les bonificacions als autònoms, un salari emprenedor consistent en la possibilitat de cobrar l'atur durant un any mentre es posa en marxa un projecte emprenedor, la possibilitat de cobrar l'atur de cop per endegar un projecte, o no permetre que les empreses que han presentat expedients de regulació d'ocupació puguin utilitzar els models de 'minijobs' aprovats en anteriors decrets.

Ginesta ha remarcat que 'les mesures en aquest àmbit han de ser cojunturals per poder acabar recuperant els drets que hem anat perdent els últims anys'. També ha recordat que les polítiques en matèria de treball són 'competència exclusiva de l'Estat i que Catalunya no disposa ara mateix de les eines ni recursos necessaris per combatre l'atur d'una forma eficaç'.

El diputat Joan Tardà es reunirà la setmana vinent amb la ministra de Treball, Fátima Báñez, a la seu del Ministeri de Treball per fer-li arribar personalment les ministres republicanes. 'El desastre és de tal magnitud, que és suïcida que el govern no s'avngui a acceptar propostes assenyades, plenes de sentit comú i gens extremes com les que avui hem presentat'.

Digual manera, el president de la Sectorial de Treball ha anunciat la presentació d'una esmena per tal que les administracions públiques o els òrgans que en depenen puguin presentar expedients de regulació d'ocupació de caràcter temporal, per tal gaudir de més opcions a l'hora d'encara les situacions de crisi.