Esquerra celebra el fons del Govern per avalar els represaliats pel Tribunal de Cuentas, '34 famílies amb el futur estroncat per un fals tribunal'

Els republicans insisteixen que la solució al conflicte és política i democràtica, i passa per l'amnistia i l'autodeterminació

Esquerra Republicana ha posat en valor el Fons Complementari de Riscos de la Generalitat que el Govern va aprovar aquests per avalar les 34 persones represaliades pel Tribunal de Cuentas, "un fals tribunal que els vol estronca el futur". Així ho han constat durant la sessió de control el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del grup parlamentari d'Esquerra, Josep Maria Jové.

Aragonès ha defensat la creació del fons per garantir el dret dels funcionaris i els alts càrrecs a fer la seva feina i "fer-la bé". "No podrà ser una via completa ni per sempre; ho sabem; té limitacions; [...] però ha estat un pas endavant també per a casos de futur; els treballadors públics no han de tenir por de fer la seva feina d'acord amb el que estableix la llei", ha dit Aragonès.

El president de la Generalitat, que ha afirmat que no hi ha desplaçament patrimonial del Govern, ho ha explicat durant el debat amb Jové al Parlament. El cap de files dels republicans al Parlament ha constatat que l'acció repressiva del Tribunal de Cuentas, que demana ara 5,4 milions d'euros més, "aprofundeix la petja" en la causa general contra l'independentisme.

"Com una altra de les peces d'aquest engranatge repressiu, el Tribunal de Comptes, és l'execució d'un pla perfectament dissenyat i que ara passa per estrangular econòmicament i per la mort civil, per insistir en la venjança perquè tenen por del debat, de la democràcia; són, ras i curt, els aparells reaccionaris de l'Estat que es despleguen enfurismats, sense vergonya, impunement", ha assegurat Jové.

Davant de tot plegat, "de solució només n'hi ha una", i passa per l'amnistia i l'autodeterminació, ha afegit el president del grup parlamentari d'Esquerra. De manera immediata, però, acompanyar aquestes 34 persones represaliades econòmicament implica la solidaritat col·lectiva, com tantes altres vegades, i passar "de les proclames als fets, dels simbolismes a les concrecions" per defensar des del Govern la dignitat dels i les servidores públiques.

Al ple d'aquest dimecres, el president Aragonès ha comparegut específicament per abordar com desjudicialitzar el conflicte i ha fet una defensa oberta de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. "L'entenc com una crida al conjunt de la societat catalana a mobilitzar-se per fer inevitables els grans consensos de país", ha assegurat el president de la Generalitat en un debat on també ha participat la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta.