Èxit de participació en la jornada d'ERC sobre la sostenibilitat i la solvència del sistema de salut a Catalunya

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha clos la jornada Els reptes de la sostenibilitat i solvència del sistema de salut a Catalunya, que ERC ha organitzat a la seva seu amb èxit de participació. La diputada Alba Vergés, portaveu a la comissió de Salut del Parlament, ha destacat que ‘115 persones han assistit, representants de molts sectors i de moltes ideologies, i el debat ha estat constructiu, encara que allà on no ha existit debat sinó un acord total és en la universalitat i la provisió pública de la salut’.


La presidenta de la Comissió Sectorial de Salut d'ERC, Gràcia Ferrer, ha explicat que amb la jornada ‘es volia donar la veu al sector en un espai d’un partit polític que, pel seu esperit republicà, vol recollir idees per construir el sistema nacional de salut propi, de futur’.


La jornada s’ha estructurat al voltant d’una taula rodona amb Guillem López-Casasnovas, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, i M Àngels Martínez Castell, doctora en Ciències Econòmiques i presidenta de Dempeus per la Salut Pública. Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha exposat les conclusions d’un debat amb el públic força participatiu.


La sostenibilitat i la solvència del model ha centrat les intervencions de professionals (metges i infermeres) i representants dels sindicats i de patronals. El concepte de provisió pública de salut ha estat unànime, però deslligat de la gestió directa. És a dir, el model no ha de ser al 100% públic i, dins del públic, no sempre s’ha de parlar de gestió directa per part de l’Institut Català de la Salut.


La diputada d’ERC Alba Vergés ha afegit que ‘s’ha demanat un sistema més transparent, tant en l’àmbit públic com privat, perquè no ho és prou’. ‘No volem privatitzar el servei públic, sinó un millor finançament i un millor control de la despesa’.


Segons Gràcia Ferrer, ‘cal augmentar el nivell d’implicació dels professionals en la gestió del servei’. ‘El nostre sistema és excel·lent i s’ha sostingut gràcies als professionals, perquè tenim els sous més baixos d’Europa i els més baixos de l’Estat espanyol’, ha explicat la presidenta de la Comissió Sectorial de Salut d'ERC.


El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha intervingut en la cloenda per sintetitzar que ‘hem de fer tot entre tots, però no serà fácil’. ‘El nostre és un sistema de salut molt bo però està passant per moltes dificultats’, ha conclòs.

Etiquetes