Salut destina 320M€ a millorar les condicions laborals del personal de l’Institut Català de la Salut

El nou conveni, signat amb sindicats, beneficiarà 55.000 professionals i permetrà, entre d’altres, augmentar en 1.700 € anuals el sou fix del personal d’infermeria

“És un abans i un després; amb el conveni que presentem avui consolidem l’aposta del Govern pels i les professionals de l’Institut Català de la Salut”. Així és com el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat, amb satisfacció, que el Departament de Salut injectarà 320 milions d’euros per millorar les condicions laborals d’aquest personal els pròxims quatre anys.

Es tracta del Tercer Conveni de l’ICS, l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya, firmat amb els sindicats CCOO, UGT, SATSE i Metges de Catalunya, i beneficiarà 55.000 professionals. Així, amb un any, Salut ha millorat les condicions laborals de tots els treballadors del sistema de salut de Catalunya, integrat per 140.000 professionals.

El pacte suposa que el personal mèdic tingui millores salarials des de la seva incorporació a l’ICS i també al final de la seva carrera professional, amb l’exoneració de guàrdies i la seva compensació. A més, s’augmenta en 1.700 € anuals el sou fix d’infermers i infermeres, i el complement específic de professionals del grup A2 sanitari (com fisioterapeutes o treballadors socials) s’homologa al del sector concertat amb 1.700 € anuals. Alhora, es crea un complement específic per a l’atenció primària i comunitària (APiC) per a àrees urbanes de 19.020 € anuals i per àrees rurals de 20.045 € anuals.

A les persones que s’incorporin a l’ICS, se’ls reconeixerà la carrera professional de la resta del sistema; s’incrementarà també el preu de les guàrdies dels dies especials de Nadal i Cap d’Any un 100% per a tots els col·lectius i s’estendrà la carrera professional a tot el col·lectiu de l’ICS, fix o eventual. I per a tots els col·lectius no mèdics, es revertiran les retallades amb la reducció de la jornada anual en 43 hores: es passarà de les 1.642 a les 1.599.

El conseller Balcells ha qualificat l’acord de “transcendent i imprescindible” i d’un “instrument per a la millora de l’atenció de la ciutadania, de la qualitat i de l’equitat”. També ha destacat que, després de l’acord del SISCAT, quedava pendent el “segon gran bloc” que suposa el conveni de l’ICS. Fer-lo realitat “reverteix les retallades del 2010 i la situació de la pandèmia i ens col·loca a un nivell competitiu”, ha assegurat. De fet, el titular de Salut ha subratllat que l’increment pressupostari del seu Departament ha estat utilitzat quasi totalment per millorar les condicions dels professionals.

Etiquetes