La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en roda de premsa. ACN
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en roda de premsa. ACN

Natàlia Garriga: “La llengua és la nostra prioritat i el Pacte, un projecte de país”

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier, han presentat aquest dimecres el Pacte Nacional per la Llengua, que tindrà com a principal objectiu incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua i facilitar-ne al màxim el seu ús en tots els sectors, així com potenciar l’adopció i l’aprenentatge del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.

“La llengua és una prioritat del Govern”, ha assegurat Garriga. La consellera de Cultura ha remarcat que el Pacte Nacional per la Llengua “és un projecte de país”, i ha manifestat la voluntat del Govern “de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, transversal, dialogant i oberta, i incloent-hi els màxims agents polítics i socials possibles”.

El Pacte arrencarà els seus treballs elaborant un diagnòstic sobre la situació de la llengua catalana a partir del qual impulsar una política lingüística “més moderna, més participativa i innovadora” amb les forces polítiques, organitzacions, entitats i societat civil, a partir del qual obrirà un procés participatiu a tota la ciutadania per tal d’aplegar el màxim de veus i suports.

Un projecte col·lectiu

“La llengua és per a tothom i tothom la pot utilitzar i estimar, com sempre ha passat a Catalunya. Cal incloure absolutament a tothom i renovar els consensos que van convertir el català en un punt de trobada i en una eina de cohesió social”, ha defensat Garriga, que ha fet una crida a que “tota la societat” hi participi. Ara bé, ha advertit que, perquè el Pacte tingui sentit, tothom qui hi doni suport ha de reconèixer la unitat de la llengua catalana i que ara mateix la situació de la llengua és complexa i delicada, així com compartir la necessitat d’actuar per revertir la situació.

Cal incloure absolutament a tothom i renovar els consensos que van convertir el català en una eina de cohesió social
Natàlia Garriga consellera de Cultura

La constitució del Pacte Nacional per la Llengua va ser un mandat del Parlament de Catalunya del passat setembre, quan per mitjà d’una resolució aprovada per un 85% de la cambra va instar el Govern a impulsar el Pacte i a encarregar un informe acadèmic sobre la situació de la llengua. El proper febrer se celebrarà la primera reunió, on es presentarà l’informe als partits polítics i a les entitats i representants del Consell Social de la Llengua Catalana. La presentació de l’informe, realitzat per set acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans, marcarà l’inici del procés de reflexió, debat i consens, i donarà pas a l’apertura del procés participatiu.

La previsió és que a la tardor d’enguany s’assoleixi un acord i que aquest es presenti i se signi al desembre. Aquest procés ha de conduir a la signatura d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.