El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu. ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu. ACN

L’Executiu de Pere Aragonès inicia el procediment per a declarar les zones de mercat residencial tensionat en aquells municipis amb greus dificultats d’accés a l’habitatge

El Govern de la Generalitat ha iniciat aquest dimarts el procediment preparatori per a delimitar les zones de Catalunya on s’aplicarà la limitació del preu del lloguer, previst a la Llei pel dret a l’habitatge estatal. A través d’una resolució de la Secretaria d’Habitatge, l’Executiu ha començat la fase prèvia necessària per a declarar les zones de mercat residencial tensionat en aquells àmbits territorials on existeixi un risc d’oferta insuficient d’habitatge assequible i, per tant, aquelles zones on s’aplicarà la regulació dels preus del lloguer.

A més, el Govern també ha enviat una carta al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per tal d’homologar l’Índex de Referència del preu del Lloguer català, en aquests moments actualitzat i plenament operatiu, un indicador indispensable per poder aplicar el sistema de contenció de les rendes que preveu la Llei.

“Un dels objectius d’aquest Govern és que el dret a l’habitatge sigui una realitat per a tots els catalans i catalanes, independentment del lloc on viuen, i utilitzarà totes les eines que té al seu abast”, ha exposat en roda de premsa la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, que ha recordat que ja s’havia iniciat el procés per a fixar zones tensionades en base a la llei catalana, però el recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional ho va frenar: “Malauradament, sovint el progrés de Catalunya queda frenat per formar part de l’Estat”, ha dit.

La nova llei, en vigor des de fa 12 dies, disposa que les administracions competents en matèria d’habitatge –en aquest cas la Generalitat- podran declarar les zones de mercat residencial tensionat. I estableix, a més, que la declaració ha d’anar precedida d’un procediment preparatori per a l’obtenció d’informació sobre la situació del mercat residencial de la zona, que és precisament el que s’ha iniciat.

Tal i com marca la normativa, aquest procediment haurà de recollir la informació que pugui acreditar, mitjançant una memòria justificativa, les deficiències o insuficiències del mercat d’habitatge a la zona. Les delimitacions, un cop comunicades al ministeri, tindran una vigència de tres anys, prorrogables any a any repetint el mateix procediment. La declaració també ha d’incloure la redacció d’un pla específic per a cada zona que ha de proposar mesures correctores i un calendari d’execució.