El diputat Jordi Salvador, durant una intervenció al ple del Congrés dels Diputats
El diputat Jordi Salvador, durant una intervenció al ple del Congrés dels Diputats

S'incrementa el 10% el complement per bretxa de gènere, es dobla la cobertura de llacunes per accedir a una pensió contributiva i es crea una quota de solidaritat ampliant les bases de cotització.

El portaveu del Grup Republicà a la comissió de seguiment dels acords del Pacte de Toledo, Jordi Salvador, s’ha felicitat durant la seva intervenció a la reunió d’aquesta tarda de l’acord anunciat entre el govern espanyol i els sindicats majoritaris en matèria de pensions i que recull, com ha destacat Salvador, tres reivindicacions històriques d’Esquerra Republicana que han estat objecte de negociació:

  • L'increment del 10 % en el complement de bretxa de gènere previst en l'article 60 de la Llei General de Seguretat Social.
  • La duplicació de l'abast de la “cobertura de llacunes”, que passa de les 48 a 84 setmanes. Es tracta del mecanisme pel qual aquelles treballadores -gairebé sempre dones- a qui faltarien uns mesos de cotització per poder accedir a una prestació contributiva es veuen mínimament compensades. Arribar al marge de les 84 setmanes ha estat una demanda insistent d’Esquerra Republicana.
  • L'ampliació de les bases màximes de cotització i la creació de la quota de solidaritat. Actualment, la part dels grans salaris que supera la base màxima no cotitza, i per tant no aporta res a la Seguretat Social. Amb aquest nou instrument, les empreses que abonin salaris per sobre de 60.000, 70.000 o 80.000 euros anuals hi faran una petita aportació addicional per finançar polítiques de redistribució de la riquesa.

“Aquesta és la via progressiva i progressista per finançar el sistema”, ha resumit Salvador davant del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá: “Que paguin més les empreses que es poden permetre salaris de sis xifres d’aquest 3% de treballadors més rics, perquè se’n pugui beneficiar la majoria”. El diputat republicà ha afegit que ja anava essent hora de superar el mantra que fins ara havien compartit ministres tant del PP com del PSOE en el sentit que les pensions públiques són insostenibles, que cal ajornar l’edat de jubilació, que s’han de retallar les pensions o que cal complementar-les amb plans privats. “Quan en aquesta mateixa comissió vaig dir que el que hi havia hagut era un espoli a la caixa de la Seguretat Social se’m mirava com si hagués baixat d’un plat volador; i avui algú encara em deu veure així”, ha assenyalat Salvador. Al final, ha afegit, “tant el Tribunal de Cuentas com el ministre Escrivá ens han donat la raó”.

Hi ha avanços, però no estem d'acord amb l'ampliació del període de còmput per al càlcul de les pensions de 25 a 27 anys
Jordi Salvador Portaveu del Grup Republicà a la comissió de seguiment dels Acords del Pacte de Toledo al Congrés dels Diputats

Ha estat a partir d’aquest nou diagnòstic i del control de les despeses impròpies que històricament s’havien imputat a la Seguretat Social que, segons Salvador, es confirma que el sistema públic de pensions és sostenible per ell mateix, i que així es confirma amb mesures que s’han anat aplicant de manera progressiva gràcies, també, a la pressió i negociació d’Esquerra Republicana:

  • Recuperar la revalorització de les pensions segons l’IPC.
  • Millorar les prestacions de pensionistes amb llargs períodes de cotització.
  • Fer una auditoria a la Seguretat Social -que continua pendent- per calibrar la dimensió de l’espoli de què ha estat objecte per cobrir altres necessitats pressupostàries.

Malgrat això, i a l’espera de valorar amb detall el nou projecte de reforma del sistema de pensions, que es votarà a final de mes, Salvador també ha advertit que “no hi ha res ideal” i que Esquerra Republicana “no està a favor de l’ampliació del període de còmput per al càlcul de pensions de 25 a 27 anys”, com tampoc ja no es va estar d’acord al seu moment quan va passar dels 15 als 25. “Celebrem, però, que això es pretengui aplicar de moment només de manera opcional”, ha dit.