Junqueras: ‘Cal construir grans consensos sobre el dret a decidir i la reactivació econòmica’

El president d’ERC en el seu discurs del debat d’investidura assegura que més enllà de l’acord de governabilitat caldrà construir grans consensos amb les forces parlamentàries i la societat civil.

El president del Grup Parlamentari d’ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat ‘la construcció de grans consensos parlamentaris sobre el dret a decidir i la reactivació econòmica’ durant la seva intervenció al debat d'investidura. Junqueras ha destacat que ‘tots aquells partits que portaven al seu programa electoral propostes similars a les que ha recollit el pacte CiU-ERC s'incorporin a l'acord’. ‘Hi ha la possibilitat de construir grans consensos amb altres formacions al voltant del dret a decidir i de les polítiques de reactivació econòmica que pretenen garantir la justícia social sumant també de manera clau sindicats, patronals i entitats socials’.

Junqueras ha explicat que la voluntat d’ERC i del pacte d’estabilitat té com a un dels objectius prioritaris la reactivació econòmica centrada en els àmbits decisius de creixement econòmic i que poden donar un ampli consens a la cambra, amb un paper decisiu de la recerca, l’ensenyament, la innovació i la internacionalització. Respecte de les reformes fiscals Junqueras ha explicat que ‘no només tenen l’afany d’incrementar ingressos i suavitzar les retallades sinó la finalitat de reactivar l’economia incentivant el consum i la inversió’. Pel que fa a les retallades Junqueras ha volgut de nou deixar clar que ‘és l’Estat espanyol qui estableix el sostre de dèficit que obliga a fer aquestes retallades tan dures i qui nega a les comunitat autònomes el repartiment de la flexibilització que rep de la unió europea’. Junqueras ha insistit que ‘l’estat del benestar no és un luxe sinó la millor inversió que pot fer un estat; l’educació i la formació garanteixen el futur del país, i l’accés a una sanitat pública de qualitat garantida és un element que incentiva l’emprenedoria i la confiança a l’hora d’invertir’.

El president d’ERC ha dit que ‘estem convençuts que la ciutadania de Catalunya legítimament, de forma urgent i extraordinària assumirà els regnes del seu futur i el Govern de Catalunya donarà aquesta oportunitat d’expressar-se a les urnes’.

‘Son reptes de país que superen de molt la capacitat d’un Govern, d’un acord de legislatura, e molts partits polítics i només son assumibles amb el concurs de la societat’. Junqueras ha volgut acabar la seva intervenció reconeixement que ‘sabem que som ambiciosos però també que és el nostre deure amb el conjunt dels ciutadans. És una tasca ingent però l’oportunitat és extraordinària de fer un nou país per a tothom, vingui d’on vingui, hagi nascut on hagi nascut i parli la llengua que parli, i el nostre deure és oferir el millor possible, i el millor possible arreu d’Europa i del món són les eines d’un estat’.

Junqueras ha volgut, tal com va fer en campanya, deixar palès que ‘és molt potent la imatge de les dues principals forces polítiques del país, a govern i oposició, treballant pels mateixos objectius, malgrat les diferències ideològiques, malgrat les diferències de plantejaments econòmics i socials, demostrant que es posen d’acord en les línies a seguir per assolir els grans reptes del país. Aquesta imatge que moltes forces parlamentàries aplaudirien en altres estats també és bona per a Catalunya’.