Junqueras: 'El 2014 és una bona data i necessària per fer la consulta, no una il·lusió'

La candidatura per Barcelona de la coalició ERC-Catalunya Sí es fa la foto a la Plaça del Rei de Barcelona i hi presenta els eixos del programa electoral.


En la presentació dels eixos del programa de la coalició Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí, el candidat a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha deixat clar que ‘el 2014 és una bona data per fer la consulta sobre la independència, no només és una data que ens faria il·lusió sinó que també ens és necessària i, a més a més, ens és urgent’.

Oriol Junqueras creu que el camí cap a l’estat independent ‘és un procés que exigeix una negociació, un diàleg a nivell de la societat catalana i a nivell internacional, i aquest procés de diàleg pot estar culminat perfectament a final de 2013’. ‘Per tant, el 2014 és una bona data per fer la consulta que refrendi la voluntat dels ciutadans de ser un estat independent dins del marc de la Unió Europea’, ha afegit.

El candidat a la presidència de la Generalitat ha posat l’accent en el fet que ‘cada mes que perdem en aquets procés és deute públic que s’acumula en les nostres administracions, empreses que tanquen, autònoms que pleguen, botigues que no obren i treballadors que se’n van a l’atur’. Per això, segons el presidenciable per ERC-Catalunya Sí, ‘no ens podem permetre el luxe de badar i de perdre el temps, nosaltres voldríem fer-ho tan ràpid com sigui possible’.

En aquest sentit, el programa de la coalició ‘el defensem tots i totes sense discordances’, ha dit Junqueras. Es divideix en cinc blocs i cada bloc, a la vegada, està estructurat en tres nivell: l'autonomia que tenim, la transició que farem i la República que volem. Els cinc blocs són: dret a decidir per superar la crisi; la Catalunya de les oportunitats i el benestar; defensa del territori; la República que volem; i Catalunya, actor de ple dret internacional.

Les propostes de la coalició s’encardinen dins de tres agendes: la nacional, centrada en l’organització del referèndum: l’agenda espanyola, que pretén esgotar totes les vies internes; i l’agenda internacional, que vol fer prevaldre el principi de la democràcia enfront dels obstacles que l’estat espanyol posarà.


Manifest d’intel·lectuals espanyols
Oriol Junqueras s’ha referit al manifest que signen alguns intel·lectuals espanyols a favor d’una Espanya federal i en contra de la independencia de Catalunya. Junqueras ha dit que ‘hauria estat bé que aquests mateixos intel·lectuals espanyols, si de veritat els preocupava el tema, haguessin signat algun manifest a favor de l’Estaut de Catalunya quan es discutia el tema’.

Junqueras afirma tenir la ‘sensació que ara s’han fet federalistes alguns dels que abans estaven orgullosos d’haver passat un ribot sobre l’Estatut, i s’han fet federalistes aquells que fa uns anys recollien signatures en contra de l’Estatut de Catalunya’.

El president d’ERC i presidenciable reitera que ‘estem convençuts que la millor solució pel nostre país és la independència. De fet, en l’altre costat, a l’Estat espanyol no apareix cap federalista fins que queda clar que nosaltres anem seriosament en el camí de ser un estat independent’.

Oriol Junqueras ha conclòs: ’No necessitem cap argument ecònomic ni de caràcter social per ser independentistes’, encara que ‘és inqüestionable que, a l’igual que tothom, tenim tot el dret del món a parlar d’economia, de la crisi, de drets social, i no necessitem que ningú ens doni permís per fer-ho’.

Etiquetes