'La Unió Europea reconeixerà Catalunya malgrat les pressions del Govern espanyol'

Jordi Solé, secretari general de l'Aliança Lliure Europea (ALE) i vicesecretari general d'Internacional i Relacions Institucionals, ha assegurat que la Comissió Europea 'està per damunt dels interessos particulars dels estats membres, defensa l'interès comunitari i vetlla per l'aplicació a tota la Unió dels principis fonamentals que la inspiren, en especial el respecte a la democràcia com a valor suprem de la Unió Europea'. Solé ha subratllat 'els recursos ingents i temps que el Govern espanyol està dedicant a posar tota mena de traves al reconeixement de Catalunya, talment com si es tractés de la seva gran prioritat. El Govern de Madrid, en lloc de vetllar per defensar els interessos de la ciutadania i donar resposta a una crisi econòmica que amenaça amb dinamitar l'estat del benestar, insisteix a pressionar la UE per dificultar el futur dels ciutadans catalans, un fet insòlit que evidencia el caràcter de l'estat espanyol'.

Solé ha fet aquestes declaracions després de filtrar-se que presumptament la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, hauria adreçat una carta al Govern espanyol on asseguraria que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. Solé ha instat a un exercici de transparència 'i a ensenyar aquesta carta que no ens deixen veure, perquè el cert és que Viviane Reding en cap moment afirma que Catalunya quedaria fora de la UE sinó que parla de respectar el marc constitucional europeu'. De fet, segons ha assenyalat Solé, fa tot just un mes, la mateixa Reding havia dit públicament que ni al dret internacional ni a l'europeu hi ha cap referència que pogués obstaculitzar la permanència d'una Catalunya independent en la Unió Europea. 'Una cosa són els desitjos i intencions del Govern espanyol i una altra de ben diferent allò que pensa la Unió Europea' ha assegurat Solé. 'No es pot penalitzar la ciutadania catalana desposseïnt-la dels drets de ciutadania europeus pel fet d'exercir la democràcia. Els principis d'integritat territorial i de constitucionalitat que invoca el govern espanyol no poden estar mai per sobre del principi democràtic', ha afegit.

En tot cas, Solé també ha apuntat que allò fonamental és l'opinió del President de la Unió Europea, Durao Barroso, que ha dit amb tota claredat que que la independència de Catalunya és un afer polític i que caldria negociar-ho. Així mateix, Solé ha recordat que Catalunya és un contribuent net de la UE i s'ha preguntat quin interès podria tenir la UE a deixar fora un contribuen net i, en canvi, acceptar les pretensions d'un estat insolvent, amb greus carències democràtiques i que arrossega un deute insostenible.