Compareixença del president del Govenr, Pere Aragonès, després de la cimera per la llengua / ACN
Compareixença del president del Govenr, Pere Aragonès, després de la cimera per la llengua / ACN

Després de la cimera per la llengua, el president de la Generalitat anuncia una “ofensiva legislativa” per blindar la immersió lingüística

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el Govern impulsarà una “ofensiva legislativa” per “blindar la immersió lingüística” a les escoles. Es tracta d’un desplegament normatiu per vetllar pel bon funcionament de l’escola en català. La iniciativa sorgeix després de cimera per la llengua que va tenir lloc entre representants de l’executiu i entitats socials, culturals i associacions, amb l’objectiu de donar resposta a les darreres ingerències judicials contra la immersió lingüística.

El Govern està compromès amb la defensa del model d’escola catalana”, ha reblat contundent el president, perquè “no només ens hi juguem el futur de la llengua; ens hi juguem una idea comuna de país”, ha afegit. En aquest sentit, Aragonès ha advertit que cal treballar des del màxim “consens educatiu, pedagògic i acadèmic”. Un consens que, segons el republicà, existeix històricament en la societat catalana. “Cal construir acords perquè les forces polítiques que sempre han impulsat la immersió, no l’abandonin”, ha apuntat el president, perquè “el català necessita més polítiques que el potenciïn i l’enforteixin” que mai, ha assegurat.

És important que demostrem la unitat i el consens entorn la llengua catalana
Pere Aragonès, president de la Generalitat

El cap de l’executiu també ha fet públiques les mesures específiques que des del departament d’Educació, liderat pel republicà Josep Gonzàlez-Cambray, es posaran en marxa per tal de blindar la immersió i donar resposta a la sentència que obliga a fer el 25% d’hores lectives en castellà.

Per una banda, la Conselleria d’Educació incrementarà els docents a les aules afectades per tal de preservar el projecte lingüístic del centre. Així, cada aula afectada -unes 35 a tot el país- disposarà de dos mestres, i s’impartirà la codocència, una pràctica avalada per la pedagogia a nivell europeu. A més, el Cos d’Inspectors de la Generalitat de Catalunya intensificarà la supervisió dels projectes lingüístics vigents a cada centre educatiu. D’aquesta manera es vetllarà perquè allò establert en el projecte de cada centre sigui efectivament el que passa dins les aules.

Per altra banda, el departament d’Educació està duent a terme una investigació exhaustiva de la situació del català a les aules, a través de la qual impulsarà el Pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres educatius.

Per acabar, Aragonès ha fet una crida a mobilitzar-se el proper dissabte, 18 de desembre, “per defensar el progrés de la llengua”: “és important que tots i totes demostrem la unitat i el consens entorn la llengua catalana manifestant-nos massivament”.