Cortès, a Sánchez: 'Els poders de l'Estat no volen aplicar justícia, sinó venjança; i vostè se'n renta les mans'

La portaveu d'Esquerra Republicana al Senat ha demanat coratge al president espanyol per fer a Catalunya un referèndum d'autodeterminació i li ha retret que, fins ara, no s'hagi implicat en el conflicte

La portaveu del grup d'Esquerra Republicana al Senat, Mirella Cortès, ha demanat aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, si de cara al Consell de Ministres de divendres a Barcelona "veurem avanços reals respecte a la seva proposta per Catalunya" o si simplement serà una reunió "de propaganda, per fer-se la foto" i continuar obviant un problema polític profund al qual fins ara el seu executiu ha estat incapaç de donar cap via de solució. Cortès li ha demanat coratge i ha insistit que la millor eina és el referèndum d'autodeterminació, que compta amb el 80% de suport de la ciutadania catalana.

La senadora republicana ha qüestionat que la reunió se celebri el 21 de desembre, just en el primer aniversari de les eleccions al Parlament imposades pel 155. "Creu que s'ha d'entendre com un gest concilador?", ha dit. I també li ha preguntat: "Considera normal haver-se d'envoltar de 9.000 policies per celebrar un Consell de Ministres? Més aviat n'hi ha per pensar que algun problema deu tenir l'Estat amb Catalunya", ha sentenciat.

Cortès ha interpel·lat Sánchez durant el ple en què el president del govern compareixia a la cambra alta. La portaveu republicana al Senat ha insistit una vegada més en la voluntat de diàleg tant d'Esquerra Republicana com del Govern de la Generalitat. I això, malgrat tornar a denunciar la judicialització del procés i les acusacions infundades contra els presos polítics i la resta de dirigents independentistes que han de ser jutjats al Tribunal Suprem a partir del gener: "Els poders de l'Estat no volen aplicar justícia, sinó venjança", ha dit, "i fins ara vostè se n'ha rentat les mans".

La presó preventiva demostra que els delictes estan decidits des d'abans de la instrucció
Mirella Cortès Portaveu d'Esquerra Republicana al Senat

Mirella Cortès té clar que "la presó preventiva demostra que els delictes estan decidits des d'abans de la instrucció", i que en tot el procediment "ha calgut construir un relat de violència, inexistent i que no ha reconegut cap altre tribunal europeu on s'ha vist la causa, per justificar les acusacions de rebel·lió i sedició".

"És mentida que sabessin a què s'exposaven", ha insistit Cortès en relació als presos polítics, "perquè sabien el que deia la llei i per tant sabien que sense violència no hi podia haver rebel·lió. Pensaven que tenien garantits els drets polítics i civils i la llibertat d'expressió". I davant de la injustícia i la ignomínia que representa aquest judici, ha afegit, "vostè s'hi posa de cantó".

Cortès ha reivindicat que l'única solució política per a Catalunya és el referèndum d'autodeterminació. I ha conclòs: "L'1 d'octubre vam guanyar perquè no vam caure en cap provocació i l'única violència va ser la de l'Estat". Va ser justament el fracàs a l'hora de generar una violència que expliqués la resposta judicial el que va obligar a fer-li entrar a partir d'un relat fals, ha apuntat.

Recuperant la idea que va llançar Sánchez durant la seva compareixença al Congrés la setmana passada, quan va instar l'independentisme a portar una solució que aplegui el 75% dels catalans perquè el seu govern pugui avalar-la, Cortès li ha insistit: "Ja la té. L'exercici del dret a l'autodeterminació, que aplega un 80% dels ciutadans de Catalunya".

Etiquetes