Diana Riba: 'Celebrem que el Parlament Europeu acordi posar el consentiment al centre de la legislació contra les violències masclistes'

Aquest matí, els comitès d'Igualtat i Drets de les Dones i el de Llibertats Civils del Parlament Europeu han aprovat la posició de la cambra sobre la futura directiva europea de violències masclistes. La portaveu d'Esquerra Republicana a l'Eurocambra, Diana Riba, ha estat l'encarregada de negociar aquesta important legislació en nom del grup parlamentari Verds/ALE.

Riba afirma que "després d'anys de lluita feminista als carrers i a les institucions, finalment la Unió Europea (UE) està fent passos rellevants cap a la primera legislació d'àmbit comunitari que té com a objectiu lluitar contra la violència masclista". Entre altres aspectes rellevants, el text acordat pels eurodiputats inclou la criminalització penal dels actes sexuals sense consentiment, l'esterilització forçada i el matrimoni forçat. "És crucial que el Parlament Europeu acordi posar el consentiment al centre de la legislació contra la violència masclista", destaca Riba.

En l'àmbit de la criminalització, l'eurodiputada lamenta que "tot i els esforços del nostre grup parlamentari, no hem trobat majories per incorporar la denegació del dret a l'avortament i dels drets sexuals i reproductius com una forma de violència de gènere". En aquest sentit, denuncia que tant els populars com els socialdemòcrates han evitat en tot moment aquest aspecte en les negociacions. Riba recorda que per a "Esquerra Republicana i per als Verds/ALE aquestes qüestions són clau i continuarem lluitant pel dret de totes les dones a decidir sobre el seu propi cos".
Per altra banda, la republicana posa en valor el fet d'haver aconseguit que la proposta "sigui el més inclusiva possible i amb un enfocament interseccional, ja que les dones LGBTIQ+, les dones amb discapacitat, les dones racialitzades, les dones migrants i sense papers, entre d'altres, s'enfronten a un risc més elevat de ser víctimes de violència masclista".

Finalment, és important remarcar que la proposta de text legislatiu aborda noves formes de violències com són les que tenen lloc a la xarxa. Per això, la portaveu opina que "és una gran victòria que es proposi criminalitzar a tota la UE l'intercanvi no consensuat de material íntim o manipulat, l'assetjament online i la incitació online a la violència o l'odi".

Etiquetes