L'eurodiputada Diana Riba atén els mitjans de comunicació / ACN
L'eurodiputada Diana Riba atén els mitjans de comunicació / ACN

El Parlament Europeu ha aprovat avui les recomanacions als Estats i a la Comissió que s'inclouen en l'informe del comitè d'investigació sobre Pegasus i altres sistemes de ciberespionatge

La portaveu dels republicans i vicepresidenta del Comitè Pegasus al Parlament Europeu, Diana Riba, s'ha mostrat "raonablement satisfeta pels resultats", després que avui l'Eurocambra hagi aprovat les recomanacions als Estats i a la Comissió que s'inclouen en l'informe del comitè d'investigació sobre Pegasus i altres sistemes de ciberespionatge. Ha celebrat que "el nostre grup polític, els Verds/ALE, hagi sigut capaç d'introduir un gran nombre d'esmenes per tal que Espanya sigui en aquesta llista indecent dels països campions en vulneració de drets fonamentals, junt amb Polònia, Hongria, Grècia o Xipre".

Riba veu molt positivament que l'informe sigui clar i contundent a l'hora d'exigir "una investigació completa, justa i eficaç, en la qual s'ofereixi tota la claredat sobre tots els casos d'ús de programari espia, inclosos els 47 casos del Catalan Gate per als quals encara no està clar qui hi ha al darrere". A més, Riba remarca que el fet que el text demani la implicació de l'Europol en les investigacions “evidencia la manca de confiança de les institucions europees amb les espanyoles”.

Així i tot, l'eurodiputada republicana també ha sigut crítica amb com s’ha desenvolupat el comitè d’investigació. "El front comú format per PP, PSOE, VOX i Ciudadanos no ha evitat que el Catalangate sigui central al llarg del text; que Espanya aparegui com un dels principals vulneradors de drets; i que tampoc hagin pogut evitar la missió a Espanya que tant temien", ha assegurat la republicana. Això, sí, Riba lamenta que "hagin fet tot el possible per bloquejar la investigació i hagin aconseguit introduir algunes esmenes per aigualir parts del text".

En aquest sentit, però, Riba explica les esmenes que ha presentat VOX en les quals es relacionava el procés independentista amb un cop d'estat i que desacreditaven Citizen Lab com a organisme han quedat totalment rebutjades. L'eurodiputada afirma que, "amb aquestes esmenes, també s'ha rebutjat a la Unió Europa un discurs criminalitzador contra l'independentisme que l'extrema dreta i la dreta extrema porten mesos intentant instaurar sense cap èxit".

"Per tot plegat, el balanç final és positiu per als interessos de Catalunya i podem dir que la feina feta pels partits independentistes i la societat civil amb qui hem treballat de forma coordinada al llarg d’aquests mesos ha tingut bons resultats", confirma Riba.

En el mateix sentit s'ha expressat l'eurodiputat republicà i membre de la Comissió Pegasus al Parlament Europeu, Jordi Solé. Solé assevera que "el missatge a les autoritats espanyoles és clar: cal investigació, transparència i reparació de les víctimes". L'eurodiputat ha advertit Espanya que "no som només els independentistes" els qui busquem respostes, sinó també el "Parlament Europeu", el qual "fa una crida a les autoritats espanyoles perquè cooperin i accelerin els procediments" per posar llum a aquest "atac sense precedents contra un moviment democràtic dins d'un estat membre europeu". Solé, que també és víctima de l'espionatge amb Pegasus, s'ha sumat considerar que el text final és "una victòria contra el front de PSOE, PP, Vox i Ciutadans". "Europa està assenyalant Espanya, i l'Estat no pot mirar a una altra banda", ha clos el republicà.

Europa està assenyalant Espanya, i l'Estat no pot mirar a una altra banda
Jordi Solé
  Riba: “Hem aconseguit posar Espanya a la llista dels països campions en vulneració de drets fonamentals”

Més enllà del cas concret d'Espanya, el text, tot i no contemplar una prohibició d'aquests programaris o una moratòria mentre no existeixi un marc legal adequat que en delimiti l’ús, tal com demanaven els Verds/ALE, sí que exigeix als Estats Membres que realitzin una sèrie d’accions i reformes concretes d’aquí a finals d’any amb l’objectiu de restringir de forma molt considerable, sinó totalment, el seu ús. A més, també proposa a la Comissió Europea mesures específiques per modificar les normatives comunitàries existents que ajudin a posar límits en l’ús d'aquest tipus d'armes de guerra.

Un altre dels punts positius de l’informe aprovat avui té a veure amb el concepte de “seguretat nacional”. L’informe posa sobre la taula la necessitat de consensuar un significat per aquest concepte a nivell europeu per tal que, tal com ha comentat Riba, “aquest no sigui un calaix de sastre el qual pot justificar qualsevol vulneració de drets fonamentals per part dels Estats”.

Finalment, la portaveu republicana també ha volgut remarcar que les recomanacions aprovades demanen la creació d'un laboratori tecnològic d'àmbit europeu que tingui competències per escanejar els telèfons dels ciutadans que sospiten que han estat infectats per tal que puguin tenir proves fefaents i reconegudes per a poder fer servir en els respectius processos judicials.