Portabella votarà a favor del PAM en incorporar la convocatòria de consultes ciutadanes i fixar els fonaments de capital d’Estat

El president de la coalició independentista tanca amb l’alcalde una consulta sobre l’eix Universitat-Catalunya-Urquinaona

Barcelona recuperarà el Banc d’Espanya, l’edifici de Correus i l’edifici dels síndicats per acollir-hi estructures d’Estat com la Hisenda pròpia o la Biblioteca Provincial


L’alcalde Xavier Trias i el president del grup d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella (ERC), han tancat avui l’acord per donar el sí definitiu en el Ple de divendres vinent. Després d’una reunió de més d’una hora i mitja, Portabella ha aconseguit desencallar tres temes que havien quedat pendents de la darrera trobada amb els tinents d’alcalde del govern de CiU. Així, el PAM tindrà en el seu ADN la marca de Barcelona com a capital d’un Estat propi gràcies a un apartat que portarà per títol “Una ciutat al servei de la construcció de la capital d’Estat”. I sota aquest apartat s’hi podran veure les principals línies de treball a seguir per tal de tenir més poder decisió i tot el pes polític, econòmic i social que té qualsevol capital.

Una de les constants de Portabella en tota la negociació era introduir un mecanisme d’aprofundiment democràtic com son les consultes ciutadanes per donar veu als ciutadans en allò que interessa a la ciutat. De la reunió d’avui s’ha establert que almenys es convocarà més d’una consulta sobre un tema de ciutat i de districte. I en aquest sentit, Trias ha acceptat la proposta de Portabella per actualitzar i “contextualitzar dins de la ciutat” l’eix urbanístic centre Ciutat Plaça Universitat- Catalunya-Urquinaona. “El centre ha de ser la part central perquè la ciutat sigui reconeguda” i per això es presentaran tres o quatre projectes perquè els ciutadans decideixin el seu esdevenidor.

Sobre les estructures d’Estat, Portabella ha plantejat negociar amb l’Estat espanyol la modificació de la delimitació del domini públic marítimoterrestre traslladant-ho arran d’aigua (Port vell i Fòrum). Després de donar el seu vist i plau avui li ha demanat a l’alcalde que negociï amb el govern espanyol la cessió de tres edificis al centre Ciutat: el Banc d’Espanya, l’edifici dels Síndicats i Correus. Per el Banc d’Espanya Portabella pensa en ubicar-hi la Hisenda pròpia o l’Agència Tributària Catalana, una manera de col.laborar així amb el govern de la Generalitat. Per a Correus Portabella ha posat sobre la taula la Biblioteca Provincial que l’estat espanyol hauria d’haver fet i que encara no ha fet.

Portabella ha acabat de tancar amb l’alcalde un Pla contra la contaminació Atmosfèrica i en concret per aquells episodis de contaminació atmosferica severs, un Pla contra el fracàs escolar i un Pla per a l’autosuficiència energètica i d’infraestrcutures de subministraments.

“Estem satisfets per la negociació i de contribuir amb el full de ruta per els pròxims anys” ha assegurat Portabella: “Abans van els ciutadans que els interessos partidistes. Seria una calamitat no tenir PAM. Volem contribuir full de ruta en un moment crisi severa i de gran il·lusió nacional.

En anteriors reunions, Portabella havia informat de l’entesa amb el govern de Ciu sobre aspectes coma 1) recuperació d’edificis i molls propietat de l’Estat espanyol com l’espai del Fòrum i les casernes del Bruc; 2) restablir les polítiques d’internacionalització d’empreses per aprofitar les oportunitats de negoci de la ciutat i d’altres ciutats estimulant l’exportació i l’aterratge d’empreses, l’antecedent del qual son els Consulats de Mar que ERC va posar en funcionament amb l’anterior govern i que l’actual el va suprimir arran del pacte pressupostari amb el PP; 3) polítiques de Sostenibilitat, inexistent en el PAM inicial a través de l’establiment d’un Pla contra la contaminació atmosfèrica per millorar la qualitat de l’aire i en concret en aquells episodis de contaminació persistent; 4) la redacció i instauració d’un Pla contra el fracàs escolar que contempli la implicació dels pares; 5) crear una comissió de seguiment de l’aplicació del Reglament d’Ús de la Llengua Catalana que vetlli pel seu compliment, així com 6) No modificar l’actual legislació entorn els horaris comercials sense comptar amb la unanimitat de totes les associacions de comerç de la ciutat.

Portabella (ERC) havia afirmat que “descartava la opció de l’abstenció” però al mateix temps deixava per una última reunió amb l’alcalde aconseguir tres aspectes clau pel líder d’ERC: el tema específic de la primera consulta ciutadana a convocar, donar suport a la hisenda pròpia o bé a la creació d’una Agència tributària, i la preparació de la ciutat amb estructures d’Estat pròpies d’una capital. Portabella havia explicat que havia fet tres propostes concretes totes elles sobre temes de ciutat descartant referendums, que no seria competència de la ciutat. Sobre el segon aspecte, Portabella (ERC) ha parlat de l’exemple de la Diputació en el sentit de fer un esforç d’aglutinar la gestió dels impostos a través d’una finestreta única i ha afirmat que “ha arribat l’hora d’aplicar la Carta Municipal en l’aplicació de l’IVA”. Per les estructures d’Estat Portabella (ERC) pensava en “les desenes d’edificis existents a la ciutat que pertanyen a l’estat espanyol, molt propi d’una ciutat colonitzada”.