Francesc-Marc Álvaro: “El PSC no atén Rodalies, el corredor mediterrani o les inversions pendents; el vot al PSC no serveix”

Álvaro i Maragall denuncien que el PSOE ha invertit un 70% més a Madrid que a Catalunya i exigeixen el traspàs “complet i efectiu” de Rodalies a la Generalitat

El número tres de la llista d’Esquerra Republicana al Congrés per Barcelona, Francesc-Marc Álvaro, ha carregat aquest dijous contra la desinversió crònica de l’Estat a Catalunya i ha denunciat que els socialistes se’n desentenguin: “El PSC no atén Rodalies, el corredor mediterrani o les inversions pendents; el vot al PSC no serveix”, ha constatat.

“Aquests dies s’està dient que tot és igual, que no cal anar a votar; doncs no, cal anar a votar i votar Esquerra Republicana, perquè hi ha vots que serveixen i, en canvi, vots supeditats a Moncloa, i el vot a Esquerra Republicana serveix”, ha afegit.

El candidat ha posat el focus en Rodalies, “la metàfora perfecta de com el PSOE es posa de perfil davant de les necessitats del país real”: “No sé si la ministra del ram fa servir gaire Rodalies; jo sí, com tanta gent, i veig que el PSOE, a l’hora de la veritat, no hi és, no inverteix, i és un greuge el que fa”. Per això, ha exigit un cop més el traspàs “complet i efectiu” del servei de Rodalies a la Generalitat: “És una infraestructura d’Estat que necessitem per posar al servei de la gent”.

Álvaro també ha donat dades significatives: des que el PSOE governa, ha invertit un 70% més a Madrid que a Catalunya. I pel que fa a l’execució pressupostària, del 2015 al 2021, l'Estat ha executat a Catalunya una mitjana del 62%, mentre que a Madrid ha estat del 122%.

Tot i així, el candidat ha destacat que “Esquerra Republicana aquests últims anys ha picat pedra i ha arrencat coses al PSOE”, com 914 milions d’euros per la millora de la xarxa viària, part dels quals el Govern de Catalunya ha posat a disposició en l’AP-7 i l’AP-2. “Això no ha estat per la ‘generositat’ del PSOE, sinó perquè Esquerra ha estat allà, collant-lo”.

Per la seva banda, el número dos al Senat per Barcelona, Ernest Maragall, també ha intervingut per denunciar el dèficit fiscal que pateixen els ciutadans de Catalunya, d’un 8,5%, que equival a més de 20.000 milions d’euros anuals: “Això significa una gran pèrdua de capacitat i potència dels nostres serveis públics i de força de les nostres institucions”, ha condemnat.

“Catalunya continua generant el 19% dels ingressos públics totals de l’Estat, però continua gestionant només el 9,5%”, ha afegit. “Això sol ja és un argument polític, i les eleccions espanyoles van d’això, també”, ha apuntat. I és que té efectes negatius en totes les polítiques públiques: “Només al departament d’Educació, el dèficit pendent és de més de 1.300 milions d’euros que podrien estar resolts des de fa anys”, ha explicat.

I, finalment, una altra qüestió que ha posat de relleu és “l’expropiació d’ingressos” dels últims anys a través de la rebaixa d’impostos: “L’Estat rebaixa impostos, però impostos que no són els que gestiona ell”. De fet, ahir dimecres la consellera Natàlia Mas reclamava al Ministeri d’Hisenda fins a 1.700 milions d’euros per compensar aquestes rebaixes i l’ofec econòmic que suposen per als catalans i catalanes.