Dotar de més múscul l’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya; electrificar els ports de la Generalitat a través de l’impost als grans vaixells; o donar suport a les comunitats locals productores d’energia. Aquestes són algunes de les propostes més destacades que Esquerra Republicana ha registrat per al ple monogràfic sobre energia al Parlament.
Amb els textos que la cambra votarà dijous, els republicans busquen el lideratge de l’Energètica, l’empresa pública de Catalunya, en la transició cap a un model energètic més participatiu, democràtic, sobirà i territorialitzat. Entenent la rellevància d’aquest ens públic i amb la voluntat continuada de buscar amplis consensos -més encara en una qüestió tan trascendental com el canvi de model energètic- els republicans han obert aquesta proposta a la resta de grups, de manera que es registrarà de forma conjunta entre Esquerra Republicana, CUP i comuns.
Amb la determinació, doncs, d’avançar en aquest camí, els republicans es comprometen també amb l’impuls de l’autoconsum, i així ho reflecteixen les propostes registrades per tal de donar suport a les comunitats energètiques locals. D’aquesta manera, insten també a l’Estat a ampliar fins als 20 quilòmetres la distància permesa entre una instal·lació d’energia i els consumidors d’aquesta, una reivindicació que Esquerra ja ha liderat al Congrés dels Diputats, aconseguint millores substancials.
En la mateixa línia, els republicans volen que les principals empreses de distribució d’energia del país, com és el cas d’Endesa, adoptin el compromís d’agilitzar la legalització d’instal·lacions d’autoconsum.
Tal com ha dit el diputat republicà Eugeni Villalbí a l’hemicicle, Esquerra reitera la necessitat de transitar cap a un model més renovable, però també amb una “ferma oposició als oligopolis que prioritzen els interessos d’uns pocs en detriment de l’interès general”.
Per això, proposa que una part de l’energia que generen les instal·lacions en edificis públics es destini a llars en situació de pobresa energètica. I, en l’aposta cap a un model democràtic i sostenible, el grup parlamentari proposa destinar una part dels ingressos de l’impost sobre els grans vaixells a l’electrificació dels ports de la Generalitat.
Esquerra Republicana aprofita les propostes del ple monogràfic per reiterar un cop més el rebuig a les línies de molt alta tensió (MAT) que l’Estat ha autoritzat d’esquena al territori i a les institucions catalanes. De fet, i paral·lelament, els republicans porten al ple ordinari d’aquesta mateixa setmana una moció que busca l’oposició del Parlament a aquests projectes.