Després de l’anunci per part de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que l’aportació de la Generalitat de Catalunya serà de 875 euros per plaça d’escola bressol municipal de cara al curs 2012-2013, Esquerra Republicana posa de manifest la seva disconformitat amb aquesta decisió que suposa una “manca de lleialtat institucional i sensibilitat cap al món local”, segons la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó.

Amb aquest anunci s’evidencia que el Govern de la Generalitat pretén reduir un 52% l’aportació a les escoles bressol municipals, dels 1.800€ pel curs 2009-2010, als 875€ pel proper curs, trencant així un compromís establert per llei. “Quan un país no compleix la legislació o els compromisos que es prenen el sí de les seves institucions, es posa en risc la credibilitat de les mateixes. I això és el que està passant en aquest cas a casa nostra”, afirma Simó qui recorda, a més, que de forma explícita i recent, el passat 10 de maig, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció a instàncies d’ERC en la qual es demanava al Govern que dotés 1.600€ per plaça d’escola bressol municipal, recollint d’aquesta manera, també, les reclamacions fetes per les entitats municipalistes.

El món local d’ERC, tot i ser entenedor de les mancances de tresoreria de la Generalitat de Catalunya, està convençut que aquesta és una prioritat de país, i que la Generalitat, desatenent la seva corresponsabilitat en el manteniment de la xarxa d’escoles bressol públiques, està afavorint l’exclusió social de moltes famílies que ja han vist o aviat veuran que no poden permetre’s pagar una plaça d’escolarització dels seus fills de 0 a 3 anys en un centre públic. S’està vulnerant la igualtat d’oportunitats d’una part de famílies del país, les més febles.

Els efectes de l’actuació del Govern de la Generalitat, retallant aquest pressupost, té altres implicacions, com ara posar en risc molts llocs de treball.

ERC reclama als responsables polítics del departament d’Ensenyament, i a la mateixa presidència de la Generalitat, que reconsideri la decisió d’aportar només 875 euros per plaça d’escola bressol, i que actuï amb la mateixa mà estesa que els ajuntaments sempre han tingut amb la Generalitat a l’hora de cofinançar, juntament amb les famílies, aquests serveis municipals. El cost mitjà de la plaça, segons un estudi de la Diputació de Barcelona del 2010 (elaborat en base a 30 municipis) és de 5.485 euros/plaça/any i, per tant, “no podem acceptar que la Generalitat només es comprometi a finançar una part del cost que no arriba al 16%”, afirma la portaveu parlamentària. Cal recordar, a més, que els ajuntaments, obligats per la llei d’estabilitat pressupostària, ja estan fent molts esforços per quadrar les seves finances municipals i que, per tant, en aquest context no podem avalar una deslleialtat institucional d’aquesta magnitud de la Generalitat cap als ajuntaments.

Etiquetes