Solé: ‘És bo tenir per primera vegada llei d'exteriors, però li desitgem vida curta, que la voluntat democràtica de tenir el nostre estat la deixi obsoleta’

El portaveu d’exteriors del Grup Parlamentari d’ERC, Jordi Solé, assegura que cal que fem política exterior eines necessàries ara seran però insuficients. Un estat és la millor eina per defensar els nostres interessos al món.

El portaveu de política exterior del grup Parlamentari d’ERC, Jordi Solé, ha defensat el vot en contra de les esmenes a la totalitat a la Llei d’acció Exterior del Govern assegurant que ‘Catalunya és un país de vocació internacional que fa molt temps que fa política exterior, que n’ha de fer ara més que mai, perquè el món ofereix oportunitats i les hem d’aprofitar. I és un país que en el futur farà política exterior en millors condicions i com a estat plenament inserit en la comunitat internacional, perquè un estat és la millor eina per defensar els nostres interessos al món’.

Solé ha explicat que per tot país, la política exterior és avui una política pública estratègica, i també ho és per un país com el nostre, que en termes del seu status polític no ha arribat –encara- a la seva plenitud. Per desplegar tot el nostre potencial, necessitem projectar-nos a un món cada cop més interdependent, defensar-hi directament el nostres interessos, establir aquelles relacions polítiques, econòmiques i culturals que afavoreixin la creació de riquesa i benestar al nostre país i que donin més solidesa i prestigi a la nostra cultura. Cal reforçar les relacions comercials, establir nous mercats per augmentar l’exportació, cercar inversions que ajudin a enlairar la nostra economia, travar aliances estratègiques en el terreny de l’educació, de la recerca o el turisme, i en tants altres àmbits.

Però també ha volgut deixar ben clar que ‘necessitem explicar-nos al món, donar-nos-hi a conèixer, projectar una imatge positiva d’allò que som i d’allò que volem ser: una comunitat política singular forjada al llarg de molts segles d’història que a més a més, ara, reclama de manera molt majoritària poder decidir, amb les eines de la democràcia, si ens constituïm en estat independent o no. Ara fem acció exterior amb eines útils però insuficients; volem fer política exterior amb la millor caixa d’eines, amb el nostre estat’.

El diputat d’ERC ha destacat també alguns aspectes a millorar en el tràmit de les esmenes i ha defensat la necessitat de posar més èmfasi en el paper que ha de tenir la cooperació al desenvolupament, el foment de la pau i els drets humans en l'acció exterior de Catalunya, en un moment on aquesta Acció Exterior esdevé la carta de presentació de Catalunya al món com a actor internacional amb vocació internacional, un actor que està vivint un procés de canvi sorgit de la gent, profundament pacífic, i que es basa en el dret a decidir, és a dir, en l'aprofundiment del principi democràtic de bona governança.

Solé ha destacat que ‘aquesta serà la primera llei d’exteriors del país dels consolats de mar, la primera llei d’exteriors d’un país històricament obert i emprenedor que ha exportat talent i creativitat; d’un país petit que ha acollit a moltes persones i idees que han vingut de fora, però que també ha fet aportacions al món. Serà la primera llei d’exteriors d’un país que viu una transformació democràtica i que aspira a actuar amb normalitat, sense serveis de vigilància, dins de la comunitat internacional. Desitgem però que aquesta llei, un cop aprovada, tingui poc recorregut. Desitgem que en poc temps quedi desfasada. Perquè aquesta no deixa de ser una llei autonòmica d’un país que ara mateix mira molt més enllà, que amb les eines de la democràcia vol superar el marc polític actual, que vol poder decidir democràticament ser un estat plenament inserit en la comunitat internacional. I és evident que, quan ho aconseguim, aquesta llei, com tantes altres, haurà quedat superada per la voluntat del nostre poble’.