El TEDH admet a tràmit una demanda de Junqueras contra Espanya per haver-li impedit exercir de diputat mentre era a la presó

Els republicans celebren aquest nou pas per denunciar l’Estat espanyol en la vulneració dels drets polítics dels líders independentistes i de representació de la ciutadania

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit una demanda interposada pel president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, contra l’estat espanyol. El fons? Haver impedit que acudís a la sessió de constitució del Parlament de Catalunya després de ser elegit el 21 de desembre de 2017, mentre es trobava en presó preventiva. En definitiva, haver prohibit que exercís de diputat.

La demanda, presentada per l’advocat dels republicans Andreu Van den Eynde, al·legava vulneracions a la llibertat d’expressió i el dret a les eleccions lliures així com una situació d’abús de poder per part de l’estat espanyol. Drets i llibertats que es troben recollits al Conveni Europeu de Drets Humans (articles 10, 18 i 3 del protocol número 1), el marc regulador en matèria de drets humans i objecte de protecció per part del TEDH.

Junqueras s’ha mostrat contundent assegurant que “és un nou pas en el camí per denunciar i per aconseguir condemnes fermes contra l’Estat espanyol per la violació dels drets polítics, pels drets de representació”, però sobretot ha afegit el president d’Esquerra Republicana, “per la violació del dret dels ciutadans de ser representats per aquelles persones que els mateixos ciutadans han votat”.

És un nou pas en el camí per denunciar l’estat i per aconseguir condemnes fermes contra l’estat espanyol per la violació dels drets polítics
Oriol Junqueras President d'Esquerra Republicana

Per la seva banda, Van den Eynde s’ha mostrat satisfet de poder novament sotmetre el cas català a les instàncies internacionals que “ja van reconèixer, l’any 2019 al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la immunitat parlamentària de Junqueras en contra del criteri del Tribunal Suprem espanyol” i, posteriorment, el 2022, al Comitè de Drets Humans de l’ONU, “la vulneració dels drets polítics d’alguns líders independentistes per la suspensió cautelar de tots els seus càrrecs representatius”. “Cada pas endavant que fem a Europa és una eina més per demostrar que l’estat espanyol ha abusat sistemàticament del dret contra el moviment independentista i els líders de l’1 d’Octubre”, ha clos l’advocat.

El tribunal amb seu a Estrasburg ha remès ara l’assumpte a l’estat espanyol perquè es posicioni respecte de la demanda i altres qüestions procedimentals, fent especial menció al precedent del cas Demirtas de persecució política de la dissidència. Té temps per fer-ho fins a l’1 de setembre d'aquest mateix any.

Etiquetes