La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa
La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa

La portaveu nacional d’Esquerra assegura que es tracta d’un “judici a la democràcia” i que acusaran l’Estat d’haver engegat “una persecució judicial a un moviment polític totalment legítim”

Aquesta setmana es presenten els escrits de defensa dels presos polítics i ens pocs dies es podria produir el seu trasllat a Madrid i l’inici del judici. La portaveu nacional d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha assegurat que “anem a aquest judici amb l’aspiració d’acabar seient l’Estat al banc dels acusats. Això passarà, és el preu al qual s’arriscava l’Estat quan va iniciar un judici polític contra l’independendisme i la seva gent”. Vilalta també ha dit que “des d’Esquerra afrontem el judici com un judici polític i, per tant, no només ens defensarem, sinó que també acusarem l’Estat d’haver engegat una persecució judicial a un moviment polític totalment legítim”.

“No és un judici contra un delicte perquè no hi ha hagut delicte”, ha prosseguit. “És un judici que persegueix les urnes, que vol limitar la democràcia. Estem davant, doncs, d’un judici a la democràcia”, ha evidenciat, “i com que és un judici a la democràcia, el guanyarem amb més democràcia”.

La portaveu republicana també ha explicat que els escrits de defensa consten de tres pilars:

  1. Defensa de la legalitat i legitimitat del projecte polític independentista i de fer un referèndum l’1-O
  2. Rebuig als delictes imputats i al relat dels fets que fa l’acusació, que no s’ajusta a la realitat: fer un referèndum no és cap delicte i no hi ha hagut violència
  3. Acusació a la justícia espanyola per vulnerar drets fonamentals amb l’objectiu de perseguir l’independentisme, criminalitzar-lo i eliminar-lo

Per tot això, Vilalta assegura que els republicans no contemplen cap altra opció que no sigui l’absolució. “L'Estat va activar una ofensiva de persecució judicial i política d'una ideologia legal, i la conseqüència d'aquesta estratègia ha estat una sistemàtica vulneració de drets humans i fonamentals bàsics", ha explicat. “Això traspassa fronteres, no només es veu aquí, sinó també a l’Estat espanyol i a nivell internacional, i ens encarregarem que es vegi encara més quan es pugui seguir en directe aquesta farsa judicial”, ha conclòs.