Aragonès: ‘la millor manera de donar resposta a la ciutadania és una comissió d’investigació que actuï amb el màxim rigor i sense cap autolimitació per depurar responsabilitats’

El diputat d’ERC, Pere Aragonès, ha celebrat la creació automàtica tal i com regula l’article 58 apartat 3 del Reglament del Parlament amb el suport de tres grups parlamentaris, ERC, ICV-EuiA, i Grup mixt (C’s i SI) de la comissió d’investigació en relació a les possibles responsabilitats derivades de l’actuació i gestió de les entitats financeres ubicades a Catalunya i a la possible vulneració dels drets dels consumidors.

Pere Aragonès ha destacat el suport d’ERC a la creació de la comissió per 4 raons:

-‘Davant les informacions fragmentades que van apareixent poc a poc a la premsa cal posar tota la informació damunt la taula i aplicar un principi de transparència’.

-‘Per tal de conèixer la veritat, perquè s’ha produït en la ciutadania una sensació d’engany’.

-‘Cal depurar responsabilitats, ja siguin de tipus ètic o de qualsevol altre ordre, cal tenir la informació, posar-la damunt la taula i depurar les responsabilitats si se’n deriven’.

-‘Perquè no torni a passar. És molt complicat evitar les bombolles i les crisi financeres però sempre es pot millorar la seva gestió i el que no pot ser és que aprofitant l’esclat d’una crisi financera es vulnerin drets de consumidors i no s’actuï de manera transparent’.


Pel que fa a l’objecte d’investigació s’han fixat els 4 punts que va proposar ERC; s’investigarà per tant , la comercialització d’alguns productes estructurats com les participacions preferents, deute subordinat, comercialitzacions amb indicis que s’han produït de manera irregular. Ens segon lloc els sous, pensions i indemnitzacions que s’han cobrat per part dels responsables de les entitats, especialment dolorós en el cas d’entitats que han rebut ajuts públics i que no es pot acceptar. En tercer lloc cal investigar les operacions de risc, mancades de prudència, que han portat a la necessitat d’ajut públic a les entitats. En quart lloc cal investigar aquest ajut públic, quin impacte ha tingut en el mapa d’entitats en especial les caixes d’estalvi a Catalunya ,i quines son les opcions de futur.

Aragonès ha destacat que ‘cal que la comissió actuï amb el màxim rigor, amb la màxima seriositat, ha de comparèixer qui realment té responsabilitats i no tindrem cap mena d’autolimitació a l’hora de proposar compareixences’. Les properes setmanes els grups proposants elaboraran un llistat de peticions de compareixença. Aquesta serà millor manera de donar una resposta a la ciutadania i deixar molt clar que davant d’aquesta situació el Parlament de Catalunya, malgrat tenir unes competències molt limitades, està actuant i està intentat donar resposta.

Aragonès ha explicat que la voluntat dels grups proposants de la comissió es poder tenir aprovat el pla de treball abans de finalitzar l’actual període de sessions, abans de les vacances d’estiu i poder treballar en comissió per poder tancar les conclusions abans de la finalització del següent període de sessions al Nadal.