Aspa: 'Només sent independents podrem salvaguardar el cabal ambiental que necessita el riu i el Delta per sobreviure'

El diputat Sergi de los Rios durant la II Bicicletada en defensa de l’Ebre organitzada per ERC ha denunciat passivitat del Govern català en la defensa del riu i li ha demanat que passi de les bones paraules als fets.



Aquest matí la Federació de l’Ebre d’ERC ha organitzat la segona bicicletada en defensa de l’Ebre, després de celebrar la primera el passat 4 de març entre Benifallet i Tortosa. La d’avui s’ha celebrat a Deltebre, entre el pont ‘lo Passador’ i la desembocadura del riu, després de passar per la bassa de l'Arena, la finca de Bombita i Riumar. A la bicicletada han assistit gairebé 100 participants entre els que hi havia els alcaldes de Roquetes i Deltebre, regidors de la Ràpita, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Tortosa, Roquetes i Deltebre, el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, i el diputat Sergi de los Rios.


El diputat Sergi de los Rios ha manifestat que ‘des d’ERC veiem que l’actitud del Govern de la Generalitat de CiU és d’una certa passivitat, i que ja toca posar i activar tots els recursos jurídics i tècnics per aturar la proposta inexplicable de cabal ambiental que ens vol imposar la CHE, i que té el suport del Govern espanyol’. Per això de los Rios ha demanat que ‘el Govern de la Generalitat passi de les paraules als fets i s’impliqui en la defensa de l’Ebre posant tots els serveis i mitjans jurídics i tècnics a través de la convocatòria urgent de la Comissió de la Sostenibilitat per redactar les al·legacions al nou Pla de Conca de la CHE, així com per saber si es vulnera la directiva Marc d'Aigües d'Europa o els cabals establerts pel PIPDE’.


El president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha manifestat que fa massa anys que s’arrastra el problema del transvasament i de la manca de cabals pel riu Ebre, i que ‘això continuarà igual mentre no convertim Catalunya en un estat propi capaç de negociar de tu a tu el cabal amb un altre Estat, emparats per la normativa internacional i la Directiva Marc d’Aigües’. Per Aspa cal defensar el riu i buscar la independència, d’aquí també el text de les samarretes dels assistents a la bicicletada, ‘contra l’espoli de l’Ebre, independència’. Així per Aspa ‘només si decidim per nosaltres, només sent Catalunya independent, podrem salvaguardar el cabal ambiental que necessita el riu i el Delta per sobreviure, i evitarem que l’Ebre català sigui espoliat com apunta el nou Pla de Conca’.


Per acabar, el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó ha apuntat que és molt difícil que 'les al·legacions que es presentaran davant la CHE acabin prosperaran perquè la CHE són els mateixos que ens volen imposar un espoli fluvial’. Per tant ‘mentre Espanya , també en temes d'aigua, decideixi per nosaltres tindrem amenaçat el futur de les Terres de l’Ebre’.