El conseller d'Educació, Josep Bargalló, en roda de premsa / ACN
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, en roda de premsa / ACN

També impulsa 17 grans construccions o reformes que donaran resposta a necessitats territorials històriques

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha presentat el projecte estratègic per accelerar la transformació digital dels centres educatius de Catalunya i abordar la bretxa digital. Amb una inversió de 184’8 M€ fins al 2025, el Govern pretén millorar la competència digital de l’alumnat i del professorat i convertir Catalunya en un país capdavanter en l’ús educatiu de la tecnologia per l’èxit educatiu i social.

Una de les mesures més destacades que ha anunciat Bargalló, dotada amb 99,7 M€ fins al 2025, és la distribució de 300.000 ordinadors portàtils a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, de Batxillerat i de Formació Professional perquè hi pugui treballar, fins i tot des de casa si és necessari, a partir del curs vinent. Educació també facilitarà 85.000 ordinadors al professorat amb 29 M€ fins al 2025: “Són els únics servidors públics que han hagut de fer teletreball amb mitjans propis”, ha posat de relleu Bargalló, “i ho corregirem de manera immediata”.

A més, el departament lliurarà 110.000 paquets de connectivitat a l’alumnat en situació de vulnerabilitat que no tingui Internet o prou dades a casa per poder treballar, que representen 31’7 M€ fins al 2023. Se’n beneficiaran alumnes de tots els nivells i etapes i tant de la pública com de la concertada. També s’instal·laran 1.230 xarxes LAN WIFI als centres públics que encara no en tenen perquè tinguin una connexió a Internet sense cables i d’alta qualitat que permeti treballar a tot el professorat i l’alumnat a ple rendiment i al mateix moment. “Això vol dir una intervenció directa i des de ja en la meitat de centres de primària, secundària, Batxillerat i FP”, ha explicat el conseller, i una inversió de 23,5 M€ entre el 2020 i el 2021.

Són actuacions que s’emmarquen en el Pla d’Educació Digital de Catalunya, amb les quals Educació vol “garantir que cap alumne es quedi enrere”. Una necessitat que s’ha posat especialment de manifest arran de l’emergència sanitària de la Covid-19: “En moments d’incertesa o de nous confinaments, hem de poder donar una resposta ràpida i efectiva a les necessitats d’aprenentatge de tot l’alumnat, prioritzant sempre en termes d’equitat i qualitat aquells més vulnerables o amb necessitats educatives especials”, ha defensat Bargalló.


17 obres “llargament esperades”

Per altra banda, el Govern ha donat llum verda a un altre pla transcendental pel sistema educatiu: 10 noves construccions i 7 grans reformes de centres, per un total de 91 M€. “Són obres llargament esperades per la comunitat educativa i molt necessàries”, ha destacat Bargalló, i és que molts d’aquests centres han hagut d’utilitzar algun mòdul prefabricat. A banda de les 17 obres aprovades avui, Educació ja està duent a terme construccions o grans ampliacions en 71 centres educatius.

Etiquetes