ERC actua coordinadament per pal·liar els efectes de les pedregades sobre els pagesos i ramaders de les comarques de Lleida

BATERIA D’ACCIONS EN FAVOR DELS AFECTATS PER LES PEDREGADES A LLEIDA

El diputat al Parlament de Catalunya, Carmel Mòdol ha formulat una pregunta, en la sessió de control al Govern, referida als efectes de la pedregada que va afectar 68.000 hectàrees de la demarcació de Lleida, el passat 5 de juliol. A aquesta acció cal sumar-hi altres actuacions dels grups d’ERC al Congrés dels Diputats i a la mateixa Diputació de Lleida, amb que es pretén reforçar les accions pertinents per pal•liar-ne els efectes a la major brevetat possible.

Mòdol recollint les preocupacions dels pagesos afectats, ha demanat al conseller d’Agricultura un informe sobre dues questions ‘una és per la rapidesa i la valoració justa en els peritatges i l’altra és per les mesures que s’han de prendre a nivell d’Estat, com bonificacions dels mòduls impositius, reducció de l’IBI o bonificacions a les cotitzacions a la Seguretat Social per a les empreses que no podran desenvolupar la seva activitat amb normalitat’.

De la mateixa manera i pel que fa a les mesures que depenen directamente de l’estat espanyol, el republicà, ha recordat a Pelegrí que ‘el Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ja li ha donat un cop de mà perquè pugui negociar en condicions de força amb el Govern de l’Estat. El nostre grup parlamentari va aconseguir que ahir s’aprovés a Madrid una esmena a la proposició no de llei que instava el Govern a promulgar el reial decret per al tractament dels incendis al País Valencià. Mitjançant l’esmena els afectats per les pedregades a Lleida queden homologats amb els afectats pels incendis al País Valencià’.

Per tant, segons ha aclarit Mòdol, ‘aquelles declaracions que hi havia sobre que no serien possibles determinades mesures extraordinàries, com bonificacions de cotització a la Seguretat Social, reducció de l’IBI o bonificacions o reducció dels mòduls impositius als pagesos queden esmenades i ara les mesures demanades han de ser incorporades’.

El conseller ha respost a les preguntes del diputat d’ERC i ha tancat la seva intervenció agraint a Mòdol ‘les mostres de solidaritat i la trucada que va fer posant-se a disposició des del primer moment, per sentir la solidaritat amb aquestes afectacions que hi ha hagut, molt greus, amb la pedregada de Lleida des del primer dia’.

Finalment, el diputat republicà considera que ‘els crèdits tous amb bonificació de 3 punts d’interessos serà una mesura de curt abast i insuficient si no es corregeix el fet que els beneficiaris d’aquesta línia d’ajut hagin de buscar un aval bancari en les actuals circumstàncies financeres. Aval que, cal dir, suma a la dificultat d’obtenir-lo un cost que es menja 2 dels 3 punts de bonificació d’interessos’.

D’altra banda, el Grup d’ERC a la Diputació de Lleida, ha presentat també una moció sobre l’afectació d’aquestes tempestes, que es debatrà en el Plenari del divendres 20 de juliol i en la que es demana, entre part de les ajudes i bonificacions anteriorment esmentades, la creació, per part de l’organisme provincial, d’una línea d’ajuts extraordinària per als municipis afectats.