ERC-RCat-Catalunya Sí aconsegueix que ajudes per als cultius afectats per la pedregada de Lleida

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una iniciativa amb el suport de de tots els grups per establir de manera directa ajudes per paliar els danys produïts per desastres naturals durant els mesos de juny i juliol. La iniciativa l’ha defensaza la diputada Teresa Jordà.

La iniciativa plantejava ajudes pels incendis del País Valencià, però gràcies a una esmena presentada per ERC-RCat-Catalunya Sí ha introduït un punt en què es reclama que es tingui en compte, també, la pedregada de Mollerusa del passat mes de juliol.

D’altra banda, la coalició independentista ha presentat una proposició no de llei. El grup argumenta que el passat 5 de juliol, segons estimacions de la Generalitat, les tempestes van provocar una afectació en 68.000 hectàrees en algunes comarques de Lleida, de les quals un total de 25.000 pertanyen a cultius agrícoles.

D'aquesta manera, els danys ocasionats no només afecten les collites actuals, sinó que ho faran en les collites següents, per la qual cosa consideren necessari establir una sèrie de mesures per poder fer front a les pèrdues sofertes i a les que es produiran com a conseqüència de les tempestes.

En concret, aquestes mesures se centren en, d'una banda, articular mesures fiscals com ara adequar els mòduls d'IRPF amb relació amb les pèrdues sofertes per les pedregades i incrementar la quantia de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de la declaració de la renda.