Esquerra Republicana transacciona esmenes al delicte de malversació i força millores al de desordres públics

Esquerra Republicana reitera la satisfacció per la derogació del delicte de sedició i posa de relleu que les millores aconseguides limiten la capacitat repressiva de l’Estat

El Grup Republicà al Congrés ha registrat aquest dilluns una esmena transaccional sobre el delicte de malversació, en el marc de la reforma del Codi Penal que s’està tramitant a les corts espanyoles. A més, fruit de la negociació, ha forçat algunes millores en el redactat del delicte de desordres públics, que han registrat en forma d’esmena PSOE i Unides Podem.

Amb l’esmena transaccional sobre malversació, finalment s’estableixen tres tipus de conducta castigades per aquest delicte: en primer lloc, l’apropiació o intent d’apropiació de patrimoni públic, amb ànim de lucre, per a l’enriquiment personal o d’un tercer, que integra la conducta més greu i conté diversos agreujants; en segon lloc, l’ús temporal de patrimoni públic per a un ús privat; i per últim, donar al patrimoni públic una aplicació diferent d’aquella a la qual estava destinat.

El primer dels supòsits recull l’esmena presentada per Esquerra Republicana per deixar de parlar de conductes poc definides i subjectives com l’apropiació indeguda i l’administració deslleial, que són pròpies de l’àmbit privat, que figuren al Codi Penal actual fruit de la reforma del PP del 2015 i que els tribunals han fet servir per perseguir l’independentisme. El nou tipus penal conté les mateixes penes que les actuals per castigar les conductes de corrupció.

En el segon dels supòsits, que s’incorpora fruit de l’esmena presentada per Esquerra Republicana, finalment es concreta que l’ús temporal del patrimoni públic sigui per a un ús “privat”, i no “particular” o “aliè a la funció pública”, com estava redactat inicialment. Es fa doncs una clarificació de les conductes que castiga aquest delicte.

Finalment, s’incorpora a la transaccional l’esmena presentada pel PSOE sobre destinar patrimoni públic a un fi diferent al previst. Aquest nou tipus, que contempla penes d’1 a 4 anys de presó i inhabilitació especial de 2 a 6 anys, i que no té agreujants, fixa com a requisit per a les penes de presó que amb el desviament pressupostari es causi un “dany o entorpiment greu del servei públic”.

Esquerra Republicana considera que aquest nou tipus no s'adiu tampoc amb les conductes com la d'organització de l'1 d'octubre, i encara menys amb penes de presó, atès que no es va produir cap dany ni entorpiment greu del servei públic.


Millores en desordres públics

Pel que fa als desordres públics, s’ha pogut moure el govern de PSOE i Unides Podem a millorar lleugerament el seu redactat. Així, pel que fa a la definició del tipus bàsic de desordres públics, han registrat una esmena en què s’afegeix que en el cas de la invasió d’instal·lacions és necessari que “s’alteri greument el funcionament efectiu de serveis essencials en aquests llocs”. S’afegeixen doncs condicionants que restringeixen la seva aplicació.

A més, fruit de la negociació, PSOE i Unides Podem han presentat una esmena pròpia que modifica l’exposició de motius del delicte de desordres públics, establint clarament que l'aplicació del desordres públics agreujats no és “un mer agreujament” de les conductes recollides al tipus bàsic, sinó que està previst per a casos “excepcionals” en què es produeixi “un comportament autònom i amb elements (nombre, organització i propòsit de la multitud) disposats, des de l’inici, per alterar greument l’ordre públic, amb una intensitat notablement major de la que es pot produir en la modalitat normal dels desordres públics”. Aquest redactat, juntament amb el fet que, fruit de la reforma, s’eliminen agreujants com dur la cara tapada o participar d’una manifestació, limita molt l'aplicació del tipus agreujat.

Esquerra Republicana reitera la seva satisfacció per la derogació del delicte de sedició, i posa de relleu les millores aconseguides gràcies a la seva força negociadora, que limiten la capacitat repressiva de l’Estat.

Etiquetes