Esquerra arrenca el compromís del Congrés d’assegurar la participació dels estudiants en la implantació del Pla Bolonia

La diputada de les JERC al Congrés i portaveu d’Esquerra en matèria educativa, Laia Cañigueral, ha arrencat el compromís de tots els grups del Parlament espanyol -a excepció del Partit Popular- perquè s’asseguri la participació efectiva dels estudiants en el procés d’implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Per a Cañigueral, ‘el que ha fet les JERC és elevar fins al Congrés les reivindicacions que els i les estudiants porten vuit anys reclamant als carrers i les universitats. I amb això hem aconseguit un pronunciament públic i oficial de l’Executiu espanyol que ara han de complir’. A més, en els sis punts que conté la moció aprovada també s’explicita l’acord de respectar les competències de la Generalitat en la matèria així com un compromís de l’Estat de sufragar els costos derivats de la implantació del nou sistema universitari.

Cañigueral s’ha mostrat ‘molt satisfeta’ pel compromís de sis punts adquirit pel Govern espanyol i ha assegurat que el seu Grup parlamentari i les JERC faran servir aquest mandat parlamentari en els propers anys ‘com a acta notarial del compromís adquirit pel Govern de l’Estat que haurà de complir la seva paraula’.

En el transcurs de la seva intervenció, la diputada d'Esquerra també ha posat èmfasi en la necessitat que es faciliti la compatibilització dels estudis amb el món del treball així com la garantia d’inversió d’un l’1,5% del Producte Interior Brut estatal en l’educació superior.

El contingut íntegre de la moció aprovada pel Ple del Congrés és el següent:

1. Implantar l'Espai Europeu d'Educació Superior respectant en tot moment, i en les diferents regulacions que es derivin d'això, les competències de les Comunitats Autònomes i les funcions de les Agències d'Avaluació Autonòmiques.

2. Impulsar l'aprovació per la Conferència General de Política Universitària dels criteris de coordinació sobre les activitats d'avaluació, certificació i acreditació regulades en el títol V de la Llei Orgànica 6/2001, d'Universitats, en la seva redacció donada per la Llei Orgànica 4/2007, de 12 d'abril.

3. Promoure acords amb les Comunitats Autònomes que permetin arribar, en els pròxims 5 anys, una inversió del 1,5% del PIB destinat a educació superior, segons els objectius de suficiència, eficiència, eficàcia i equitat fixats en el document sobre finançament universitari elaborat pel Consell de Coordinació Universitària.

4. Incrementar la partida pressupostària destinada a beques, crèdits i altres ajudes econòmiques a l'estudi superior, tant les quals van dirigides a grau com les adreçades a màster, que assegurin un augment del nombre de beques i de la quantitat econòmica de cadascuna d'elles.

5. Impulsar la implantació de models docents que facilitin l'exercici del dret a compatibilitzar treball i estudi, reconegut per la Llei Orgànica d'Universitats en la seva redacció donada per la Llei Orgànica 4/2007, de 12 d'abril.

6. Promoure i assegurar la participació efectiva dels estudiants en la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior.

Etiquetes