Esquerra Republicana demana a l'Estat 15.212 M d'euros per al País Valencià

Els diputats d'Esquerra al Congrés han presentat una bateria d'esmenes a l'articulat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) 2013 que exigeixen un augment de 15.212 M d'euros en les inversions de l'Estat al País Valencià. Un total de 92 esmenes que busquen frenar el procés centralista neoliberal de reformes estructurals que ha iniciat l'actual Govern espanyol i en el qual s'enmarquen els PGE elaborats pel PP.

Les esmenes presentades fan referència a matèries molt diverses, des de la rehabilitació del patrimoni artístic a la innovació industrial i tecnològica o les infraestructures ferroviàries i energètiques, i recorren el conjunt del territori del País Valencià. Concretament, en matèria d'infraestructures, Esquerra ha demanat 15.000 M d'euros per a la construcció de l'eix mediterrani, al qual el projecte de PGE del Govern espanyol només destina 1.009 M d'euros, però també insisteix en la millora de les xarxes de proximitat constantment oblidades, com el desdoblament de les vies en el tram Castelló de la Ribera - Torrent de la línia 1 de MetroValència (300.000 euros) o la construcció del tram ferroviari que enllaçaria Gandia, Oliva, Pego i Dènia (7 M d'euros).

Segons el portaveu d'Esquerra al Congrés, Alfred Bosch, els PGE 2013 que ha elaborat el PP 'perpetuen l'espiral d'empobriment, endeutament i ruïna' i 'expulsen els Països Catalans del regne d'Espanya'.

Per la seua banda, el secretari de Política Econòmica d'ERPV, Joan Vea, ha volgut incidir en el problema de fons, que és 'l'espoli fiscal que paguem a Espanya els ciutadans del País Valencià, Catalunya i Balears, així com el deficient model de finançament en comparació amb el concert econòmic del País Basc i Navarra o les inversions no regionalitzables que rep Madrid'.