Maria Dantas al Congrés
Maria Dantas al Congrés

Esquerra Republicana no pot assumir una reforma de la llei mordassa que es queda curta amb el compliment de la legalitat internacional i en l'àmbit dels drets humans

Esquerra Republicana ha votat en contra la reforma de la Llei Mordassa plantejada pel govern espanyol. Aquest matí, el Congrés dels Diputats debatia en ponència el text relatiu a la reforma que ha quedat rebutjat, per tant, no continua el seu tràmit parlamentari, "no podem, assumir una reforma de la Llei Mordassa que es queda curta". Els republicans han lamentat la falta de voluntat política del PSOE i d'Unides Podem per complir amb la derogació d’aquesta llei, tal com es van comprometre a l'inici de legislatura. “El PSOE ha perdut l’oportunitat de demostrar que no és el mateix que el PP”, ha denunciat la diputada republicana Maria Dantas.

Pels republicans, la proposta de reforma “només maquilla la norma actual del PP", perquè manté les eines que permeten la discrecionalitat i els abusos policials, sense establir cap sanció o fiscalització de l'actuació policial. Esquerra Republicana sempre ha defensat la derogació complerta de la Llei Mordassa i el compliment de la legalitat internacional en l'àmbit dels drets humans, per això, i tal com ha assenyalat Dantas, “amb el nostre vot no legitimarem els abusos policials, les amputacions d'ulls amb bales de goma o les violacions de drets en les manifestacions i protestes o a la frontera".

"La desobediència, les multes per faltes de respecte, les il·legals i terribles devolucions en calent i la no prohibició de les pilotes de goma, són els quatre punts mínims per Esquerra Republicana", ha defensat la republicana en la seva intervenció a la comissió, criticant també la falta d'ambició del PSOE i Unides Podem per eliminar els punts més lesius de la legislació que el PP va fixar el 2015, “no han canviat el fons de la norma, allò que li va donar a la llei mordassa el nom de mordassa".

Fins a l'últim moment, des del Grup Republicà al Congrés han intentat desencallar la situació presentant quatre esmenes transaccionals, conjuntament amb EH Bildu, i que suposaven modificar de manera efectiva l'apartat de desobediència, que passaria a considerar-se falta lleu -com estava en la legislació anterior-, les faltes de respecte quedarien objectivades passant a ser solament considerats els "insults i injúries" -a més de poder deixar sense efecte la sanció en cas de disculpa-, es prohibirien de manera efectiva les bales de goma i les devolucions en calent. Però no ha estat possible la negociació amb el PSOE.