Diana Riba: 'Farem tot el que estigui a les nostres mans per eradicar les violències masclistes'

L'Eurocambra aprova un informe per considerar víctimes els infants que han presenciat violència masclista o han patit violència vicària

Després que l'Eurocambra aprovés en el darrer ple incloure les violències masclistes al llistat de delictes d'abast europeu, en el primer plenari d'aquest mes d'octubre, Estrasburg aprova un altre informe de gran importància pel que fa a la violència dins de la parella i als drets de custòdia. L'eurodiputada d’Esquerra, Diana Riba, n'és la ponent a l'ombra en el comitè d'Igualtat de Gènere i Drets de les Dones.

Riba s'ha mostrat satisfeta que "el Parlament Europeu estigui actuant de forma determinada per legislar en aquest sentit i fer tot el que estigui en les nostres mans per eradicar les violències masclistes en totes les seves vessants". El text aprovat reconeix que els infants que són testimonis de la violència dins de la parella i aquells que pateixen violència vicària són també víctimes de violències masclistes. De fet, el text aborda de forma detallada la violència vicària, un tipus de violència invisibilitzada durant molt de temps en la qual el maltractador aplica la violència sobre els fills i filles -a vegades arribant a causar-los la mort- per tal d'infringir dolor i exercir poder sobre la mare.

Un altre aspecte destacat que tracta l'informe és la polèmica Síndrome d'Alienació Parental (SAP). Per a Riba, aquest és un aspecte fonamental, ja que aquesta mena de síndrome "no compta amb cap base científica sinó que es tracta d'una construcció misògina que s'utilitza durant els processos judicials per a perpetuar l'estereotip de mala mare". L'informe fa una crida als Estats Membre a no reconèixer aquesta síndrome i a prohibir la seva utilització en els processos judicials.

El SAP, tot i que no ha estat reconegut com una patologia per cap institució mèdica, psiquiàtrica o associació científica, s'ha utilitzat reiteradament per explicar una suposada influència negativa que -normalment- la mare aplica sobre els fills per tal de denigrar el pare en processos de separació. Malauradament, a l'Estat espanyol, existeixen nombrosos casos de dones que han patit violència masclista o que han denunciat abusos sexuals cap als seus fills i que han acabat amb un diagnòstic de SAP, el qual les ha fet perdre els drets de custòdia dels fills o filles.

Finalment, l'informe per l'Eurocambra reconeix la violència institucional i la doble victimització que pateixen les supervivents de violències masclistes i reclama que es tinguin en compte els antecedents de violències masclistes contra la parella a l'hora de decidir els drets de custòdia i el règim de visites. "Un maltractador no pot ser un bon pare i hem de treballar a partir d'aquesta consideració, fugint de construccions misògines i patriarcals que sempre acaben perjudicant les dones i als fills i filles" ha reblat l'eurodiputada.

Etiquetes