Jordà: ‘No es pot defensar alhora el petit comerç i les grans superfícies’

La diputada d’ERC-RCat-Catalunya Sí, Teresa Jordà, ha defensat el vot contrari al RDLL de Comerç presentat pel Govern espanyol i que ha comptat amb els vots favorables de PP, CiU, PNB, UPyD. Jordà ha afirmat que ‘Espanya és un dels països de la UE amb una regulació d'horaris comercials més laxa, en això sí, a nivells d'Alemanya’ i ha recordat que ‘l'ampliació dels horaris comercials no ajuda a l'augment i la consolidació dels establiments de comerç al detall. Al contrari, beneficien les grans superfícies, en detriment del petit negoci’.

‘Vet aquí una de les grans contradiccions d'aquesta dreta ­–exemplificada per CiU i PP– que s'omple la boca de parlar de petites i mitjanes empreses però que, a l'hora de la veritat, aprova mesures que beneficien les grans superfícies i perjudiquen els comerços tradicionals’, ha afirmat Jordà, que ha recordat que ‘els horaris comercials tampoc no determinen una millora en els preus. Ni generen un volum de negoci més gran’.

La diputada ha assegurat que ‘la suma d'atur i la brutal desconfiança en l'economia donen com a resultat la poca capacitat de consum de les famílies, i si a aquesta poca capacitat consumidora li sumem la liberalització dels horaris comercials, el resultat no és un augment del volum de negoci, sinó un desplaçament de les vendes a altres dies de la setmana’.

Jordà insistit que ‘defensem un model comercial català d’èxit’ i ha criticat també que en el mateix Reial Decret s’inclogui permís perquè ‘l’Estat vengui armes. I més si tenim en compte l'incompliment de la Llei de Comerç d'Armes i, en particular, de l’article 8, i venem armes a països que incompleixen sistemàticament els drets humans o on hi ha conflicte real o potencial, com és el cas d'Aràbia Saudita, al qual es planteja la venda milionària d'armament. Em fastigueja pensar que el futur comercial espanyol depèn de les guerres i del sofriment i la mort que causi l'armament que venguem’, ha sentenciat.