Junqueras:'Un estat català tindria el superàvit públic més gran d'occident'

El president d'ERC i candidat a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, en el decurs de l'esmorzar col·loqui organitzat per PIMEC ha assegurat que 'sense el dèficit fiscal que pateix Catalunya, les administracions catalanes tindrien el superàvit més gran de tot el món occidental'. Junqueras ha assegurat que 'el principal problema de l'economia catalana és l'escanyament a què l'Estat espanyol sotmet a Catalunya'.

Junqueras ha argumentat a l'entorn d'aquesta afirmació que, mentre ERC va governar Catalunya els set anys del tripartit l'endeutament català va arribar a 22.000 milions d'euros, un període en el qual el dèficit fiscal de Catalunya per la seva pertinença a Espanya va pujar fins als 110.000 milions d'euros.

Junqueras ha dit als empresaris que 'no s'equivoquin d'adversari perquè el problema clau per a l'economia catalana no és la despesa de les administracions catalanes, sinó el dèficit fiscal amb l'Estat espanyol'.

Junqueras ha insistit que 'accelerar el procés cap a la independència és la millor fórmula per combatre la crisi, i ha assegurat que un Estat català podria rebaixar la pressió fiscal a l'IVA i l'IRPF, augmentar la inversió en infraestructures claus, posant l'exemple de l'ample de via europeu i les connexions amb els ports de Tarragona i Barcelona, i facilitar el crèdit a l'economia productiva'.

En aquest sentit, ha proposat la creació d'un banc públic que faciliti que l'oferta monetària europea arribi a les empreses, ja que actualment els bancs assumeixen tota aquesta oferta per enfortir les seves reserves i també per seguir comprant deute la qual cosa fa la pilota més grossa i aquesta oferta monetària no arriba al teixit productiu.

Després que les polítiques fiscals i d'endeutament hagin arribat al seu límit, Junqueras ha plantejat el banc públic, que podria ser l'actual ICF, com el sistema per vehicular el crèdit europeu directament a les empreses i evitar que aquest vagi a parar només al sistema financer.

El principal problema espanyol no és econòmic sinó la seva supèrbia


Junqueras ha explicat als empresaris que han preguntat sobre la resistència de l'estat espanyol a un eventual rescat per part d'Europa que 'el principal problema d'Espanya no és la seva situació econòmica i un hipotètic rescat, sinó la supèrbia i la prepotència amb la qual actua en l'escena internacional'.

Davant l'empresariat, Junqueras ha defensat que una Catalunya independent tindria mecanismes per defensar-se d'un eventual boicot des d'Espanya als productes catalans. Junqueras ha proposat dos grans alternatives: que la Generalitat fomenti la internacionalització de l'economia per dependre menys del mercat espanyol, i que les empreses catalanes distribueixin a través d'altres marques per mantenir la quota de mercat.