L'intergrup de Minories de l'Eurocambra demana al Govern espanyol que retiri la Llei Wert

L’intergrup de Minories del Parlament Europeu ha aprovat avui una declaració en contra de l’avantprojecte de llei d’Educació del Govern espanyol, impulsada conjuntament pels eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Salvador Sedó (CiU), Maria Badia (PSC), Raimon Obiols (PSC), Ana Miranda (en representació d'ERC), Raül Romeva (ICV), Teresa Riera (PSIB/PSOE) i Vicent Garcés (PSOE). El text demana al Govern espanyol que retiri el projecte, atès que està esbiaixat ideològicament i va en contra de la igualtat i la diversitat lingüística que propugna la Unió Europea.

En la declaració, l’intergrup de Minories acusa el Govern espanyol de no voler millorar els estàndards educatius, sinó de fer recular la llengua catalana, la basca i la gallega. El text subratlla que la immersió lingüística ha sigut una eina molt útil per cohesionar la societat catalana. En concret, els eurodiputats destaquen el paper fonamental que ha tingut la immersió lingüística en acollir l’onada migratòria dels darrers anys a Catalunya.

Cal recordar que l’Eurocambra va votar el 24 de març del 2009 l’informe ‘Multilingüisme: un actiu per a Europa i un compromís comú’, que defineix el sistema d’immersió lingüística com l’eina més eficaç per promoure el multilingüisme. Així mateix, la Comissió Europea s’ha pronunciat en diverses ocasions a favor del català com a llengua vehicular de l’ensenyament. Per exemple, el 27 de setembre del 2007, l’aleshores comissari de Multilingüisme, Leonard Orban, va presentar un estudi elaborat per un Grup d’Alt Nivell, en què es definia la immersió lingüística a Catalunya com el model a seguir per a la resta de països de la Unió Europea.

L’intergrup de Minories del Parlament Europeu està format per 55 eurodiputats, provinents de 15 estats membres i integrants del grup popular, del socialista, de l’ALDE, dels Verds-ALE i dels Conservadors i Reformistes Europeus, entre d’altres.