Ofensiva dels eurodiputats catalans per salvar la despesa pública del Govern català

Els eurodiputats de CiU, PSC, ICV i ERC demanen a la Comissió Europea que actuï perquè l’Estat espanyol distribueixi el sostre de dèficit de manera proporcional a la despesa de cada administració, tal com va aprovar l’Eurocambra el desembre de 2012.

Brusel·les, 19 de març de 2013. Ramon Tremosa (CiU), Salvador Sedó (CiU), Maria Badia (PSC), Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (en representació d'ERC) han presentat avui una pregunta a la Comissió Europea en què li sol·liciten que intervingui per tal que l’Estat espanyol reparteixi el sostre de dèficit de forma proporcional al nivell de despesa que assumeix cada administració, tal com el Parlament Europeu va aprovar per àmplia majoria el desembre de 2012. Els eurodiputats catalans sostenen que l’actuació de la Comissió Europea és imprescindible per garantir la recuperació de les finances publiques de l’Estat espanyol, i consideren que la repartició actual del sostre de dèficit no només és injusta, sinó que també amenaça greument l’economia i l’estabilitat de la zona euro.

Els eurodiputats demanen a la Comissió que prengui les decisions adequades per tal "d’evitar arbitrarietats en la implementació de les mesures de consolidació pressupostàries que es recullen a l'informe de la Comissió sobre el rescat financer de l'Estat espanyol".


Una retallada més gran que a Grècia

La retallada que Montoro imposa a Catalunya és de 4.500 milions d'euros, una xifra que representa una caiguda del 14,5% respecte al pressupost de la Generalitat del 2012. "Grècia, per a l'exercici 2013, realitzarà la retallada pressupostària més gran des del començament de la crisi: un 11,5% en relació als comptes de 2012", afirmen els europarlamentaris a la pregunta.


Reduir la despesa militar

Els parlamentaris també han recordat a la Comissió Europea que el Parlament Europeu va aprovar l'informe Pallone que instava als Estats Membres amb dificultats financeres a prioritzar les mesures de reducció de despesa militar.