Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

L’estudi preveu una estratègia assolible i les passes a seguir per la descarbonització del sistema energètic català; des de la inversió necessària, la instal·lació de nous renovables, i l’estalvi energètic necessari

El país avança avui cap a la neutralitat climàtica amb l’aprovació, per part del consell executiu del Govern republicà, de l’Informe de Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050). El document, elaborat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), "marca cap on hem d’anar, amb estratègies i arguments efectius, per fer possible la descarbonització”, ha explicat en roda de premsa el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.

El conseller ha recordat que "el 2017 el Parlament va aprovar la Llei del Canvi Climàtic que marcava aquest camí a seguir". Sobre la importància de la PROENCAT 2050, Mascort ha destacat que "al nostre país el 72% de les emissions estan vinculades al cicle energètic", motiu pel qual l'ha defensat com imprescindible.

L’objectiu de neutralitat climàtica s’emmarca en els objectius establerts per la Unió Europea i suposa una passa imprescindible en la lluita contra el canvi climàtic. Implica reduir les emissions de CO2 fins als nivells de carboni que s’eliminen a través de l’absorció natural del planeta, arribant a un balanç zero.

El Govern ja treballa seguint les línies mestres de la PROENCAT 2050 pel disseny i aplicació de les polítiques energètiques del país. Polítiques que ens apropen a la sobirania energètica i, per tant, la reducció de la dependència energètica de l’exterior del 93,8% actual al 7,9% el 2050. Una reducció que implicaria passar d’una despesa en energia de 8.700 milions d’euros anuals a 650 milions.

La PROENCAT 2050 estableix una vintena d’estratègies per assolir la descarbonització del sistema energètic català i avançar clarament en la transició energètica. Des de la reducció del consum d’energia sense reduir el benestar de la ciutadania, la descarbonització del sector primari i la indústria, l’avenç cap a una edificació de consum gairebé nul, i fins a la lluita contra la pobresa energètica i la defensa dels consumidors més vulnerables per no deixar ningú enrere, entre d’altres.

Així, el Govern ratifica el seu compromís amb la transició verda, justa i inclusiva, amb la voluntat d’estar al servei de la ciutadania i del país.