Edifici de pisos de protecció oficial construit per l'Ajuntament de Sitges.
Edifici de pisos de protecció oficial construit per l'Ajuntament de Sitges.

El nou model de gestió impulsat per la republicana Aurora Carbonell garanteix que els pisos sempre tindran aquesta finalitat

L’Ajuntament de Sitges, liderat per la republicana Aurora Carbonell, haurà construït i assignat 175 habitatges de protecció oficial al final d’aquesta legislatura. Es tracta de tres promocions de pisos que es destinen al lloguer a preu assequible (actualment a 7€ el m2) per a 175 famílies sitgetanes. Els habitatges han estat construïts per entitats per encàrrec de l’administració, que en tindran la gestió durant els propers 75 anys (ampliable a 99) i després passaran a ser, de nou, propietat municipal.

Són per famílies com la del Pere. Ell i la seva família, que inclou els seus quatre fills d'entre 6 i 21 anys, són els usuaris d'un d'aquests habitatges. "Estrenar un pis a Sitges és una sort, havíem estat inscrits a moltes promocions, però fins ara no havíem tingut l'oportunitat", explica. També reconeix que per a ells "ha estat un canvi a millor”. “Podem tenir un estil de vida més estable i més ecològic gràcies a poder tenir accés a un habitatge a preu assequible”, celebra.

Aquesta és una de la setantena de “polítiques marca” a nivell municipal que Esquerra Republicana ha identificat per avaluar-ne el cost i l’impacte i estendre-es arreu del territori.

Alta qualitat i eficiència energètica

Els habitatges tenen una gran qualitat i estètica integrada amb l'entorn. Estan dotats d'aparcament, traster, balcons propis, zones enjardinades interiors i alta eficiència energètica (A+). També es va acordar que un pis de cada promoció (3 en total) passessin directament a ser propietat municipal per ser destinats a l'emergència habitacional. Finalment, cal destacar que entre el 15% i 20% de pisos, segons la promoció, són de contingent per a rendes baixes i famílies que no arriben als ingressos mínims que marca la llei.

La nova gestió de l'habitatge de protecció oficial trenca amb el model impulsat per anteriors governs municipals, en què les promocions anaven a càrrec de grans promotores immobiliàries de bancs privats, els quals es quedaven amb la propietat dels pisos deu anys després de la seva construcció. Amb el nou model, s'assegura que aquests 175 habitatges tindran sempre aquesta finalitat i ús.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, es mostra satisfeta i orgullosa per la feina feta: "Hem posat una primera pedra per poder revertir el greu problema d'accés a l'habitatge que tenim a Sitges", afirma. Carbonell defensa que els habitatges "suposen una gran millora per als sitgetans i sitgetanes que hi tenen accés i ens apropa més a aquest Sitges per viure-hi, per la qual cosa treballa Esquerra Republicana des de fa molts anys". A més, es mostra ambiciosa afirmant que en la legislatura vinent l'ajuntament ha de construir, com a mínim, 200 habitatges més.

  Sitges construeix habitatge de lloguer social per a 175 famílies en una legislatura