Joan Tardà, durant el ple de pressupostos d'aquesta tarda al Congrés
Joan Tardà, durant el ple de pressupostos d'aquesta tarda al Congrés

El debat de pressupostos al ple del Congrés amb el portaveu d'Esquerra Republicana ha acabat derivant en la crisi política amb Catalunya. "Vostès es pensen que amb la porra ho resoldran tot", ha dit Tardà

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ha assegurat aquest dimecres al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que "el seu és un govern sense pols" i que "l'únic que l'aguanta és la seva catalanofòbia". Una catalanofòbia, ha afegit, que fa créixer Ciudadanos, té paralitzat el PSOE i va castigar Podemos en l'intent de defensar el dret a decidir de Catalunya.

Durant el ple del Congrés que avui ha iniciat el debat d'esmenes a la totalitat, Tardà ha defensat la d'Esquerra Republicana per denunciar el greuge que continuen mantenint amb Catalunya i el conjunt dels Països Catalans, on els percentatges d'inversió a Catalunya (13,3%), País Valencià (7,3%) i Illes Balears (1,7%) queden tots per sota dels paràmetres de població i aportació al PIB, respectivament.

"Vostès no entenen el poder com a res més que una cadena de favors", ha dit Tardà, que ha recordat les connivències del govern espanyol amb els grans oligopolis econòmics, en contrast amb la precarietat que continua patint gran part de la població, començant pels pensionistes, els 60.754 desnonaments de 2017 -166 cada dia-, la realitat dels contractes temporals i sous de menys de 1.000 euros i la dificultat dels joves, amb una taxa d'atur del 38,7%, a trobar habitatges de lloguer per menys de 700 euros a les grans ciutats. I tot això en un Estat on ara mateix hi ha 13 milions de persones en risc de pobresa.

"Amb les seves polítiques fiscals, econòmiques i laborals, els rics són cada vegada més rics, i els pobres cada vegada més, i més pobres", ha sentenciat. I ha insistit que els pressupostos deixen al marge, per la seva servitud als grans oligopolis econòmics, l'atenció "a la veritable economia productiva que representen les pimes, la innovació i la meritocràcia".

Amb les seves polítiques fiscals, econòmiques i laborals, els rics són cada vegada més rics, i els pobres cada vegada més, i més pobres
Joan Tardà Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés

Tardà ha centrat bona part del discurs a la crisi política amb Catalunya i ha denunciat, una vegada més, la negativa del govern espanyol al diàleg. "La reputació del Regne d'Espanya està hipotecada per la involució democràtica i per la seva obsessió en ridiculitzar i assetjar els drets civils dels ciutadans. Parlant en plata, per acollonir", ha dit. Però davant d'això, ha advertit, "la justícia europea independent, els mitjans de comunicació europeus independents i les principals organitzacions en defensa dels drets humans i civils ja hi estan començant a reaccionar".

"Podran allargar la confrontació, podran incrementar l'escalada repressiva, podran intentar mantenir el silenci dels seus socis europeus; però mentrestant, nosaltres continuarem avançant en el nostre procés pacífic, cívic i democràtic per molt que alguns vulguin tot el contrari", ha dit Tardà. El portaveu republicà ha afegit que tot el temps que el govern espanyol allargui la fase de repressió per evitar la del diàleg i negociació -"que acabarà arribant"-, només farà encara més gran l'abisme.

El portaveu d'Esquerra al Congrés ha recordat a Montoro la moció que el grup va presentar al febrer passat per reclamar l'inici d'un diàleg bilateral amb l'Estat després dels resultats de les eleccions del 21 de desembre. De moment, "vostès han aixecat la porra pensant que ho resoldran tot". I ha conclòs: "La porra genera por, i la por és antònima a la intel·ligència, i sobretot a la intel·ligència política".