ERC lamenta profundament la mort de Joan Carles Vilalta

ERC lamenta profundament la mort de Joan Carles Vilalta, director general de Turisme de la Generalitat entre 2006 i 2010, que ha mort aquest dimecres a causa d'una malaltia.

Nascut el 1959, durant el seu pas per la Direcció General va estar adscrit a la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa que encapçalava Josep Huguet, qui aquest mateix dimecres ha destacat el seu paper fonamental en la modernització de les estructures i la planificació turística.

En un apunt en el seu bloc l'ex-conseller Huguet el recorda com un home clau per promoure el 'turisme sostenible i d'identitat, superant així l'aposta tradicional de promocionar Catalunya únicament com destí de sol i platja i de neu.

Huguet ha destacat que Vilalta va ser el responsable del primer i ara com ara únic Pla estratègic de turisme 2005-2010, que es va encarregar de planificar els objectius i els instruments per donar un salt qualitatiu en el sector on entre d’altres objectius marcava la necessitat de fer enginyeria turística com a França i tenir instruments de planificació a mig termini

Va impulsar nombrosos projectes, com l'Atles de recursos turístics, l'Atles i Pla de Recursos Intangibles, i el Catàleg d'Icones Turístiques Catalanes. Va treballar en la posada en marxa de noves rutes al Pirineu i del Camí de Sant Jaume. Impulsor de nous segments de mercat com el turisme ornitològic, el religiós o l’enogastronòmic. Va impulsar del lideratge català a la Unió Europea del turisme sostenible i el social, va ser convocat en nombrosos congressos i encontres, fins i tot després d’abandonar el càrrec.

Durant el seu mandat es van crear nombrosos centres d'interpretació turística, en els quals s'apostava pel turisme d'identitat, per promocionar el patrimoni cultural i arquitectònic català més enllà de les ofertes clàssiques del sol, la platja i la neu. La seva aposta ferma per posar en valor turístic tota la cultura era i és l’únic camí per situar Catalunya al mapa turístic.

Vilalta va començar la seva militància política de jove en el PSC i ho va eixar en fusioanr-se PSC i PSOE per passar a militar a ERC.

La seva implicació amb el turisme i a ERC es va mantenir després de deixar la Generalitat, i actualment presidia l'executiva sectorial de Comerç, Turisme i Consum del partit que dirigeix Oriol Junqueras.