La portaveu republicana, Marta Vilalta, amb el diputat Eugeni Villalbí i els representants dels territoris afectats. PAULA ROQUE.
La portaveu republicana, Marta Vilalta, amb el diputat Eugeni Villalbí i els representants dels territoris afectats. PAULA ROQUE.

Els republicans impulsen un front comú institucional en contra de les MAT i demanen la compareixença de la ministra Ribera, Felip Puig i Josep Grau, entre d'altres

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana registrarà diverses sol·licituds de compareixença perquè els responsables de les línies de molt alta tensió (MAT) donin explicacions al Parlament. Així ho ha anunciat la portaveu republicana, Marta Vilalta, en una roda de premsa al costat del diputat Eugeni Villalbí i de representants dels territoris afectats per les línies que l'Estat ha autoritzat darrerament a Catalunya, d'esquena al territori i amb l'oposició de la Generalitat.

Esquerra impulsa, així, un front comú des del món local i a totes les institucions per rebutjar fermament aquests projectes. Els republicans, doncs, volen que comparegui al Parlament el president executiu de Forestalia, Fernando Samper; els assessors de l'empresa Felip Puig, Josep Grau i Pere Palacín; i la ministra del govern de l'Estat Teresa Ribera.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha fet una crida a la resta de forces parlamentàries amb les que compartim model perquè se sumin a les peticions de compareixença. "Volem saber si el PSC i Junts estan al costat dels oligopolis o de la gent; volem saber a qui serveix el PSOE i de què serveix el PSC, si no pot convèncer el PSOE per aturar-ho", ha dit Vilalta.

Les sol·licituds anunciades arriben després que els republicans hagin elevat al Parlament aquesta qüestió a través d'una moció perquè la cambra es posicioni en contra dels projectes privats de Forestàlia; les línies del Baix Cinca-Pierola, Valmuel-Begues i Laluenga-Isona, que coincidirà a més amb un monogràfic sobre energia.

  Esquerra Republicana vol que els responsables de les línies de molt alta tensió (MAT) donin explicacions al Parlament

En la mateixa roda de premsa, el diputat d'Esquerra Republicana al Parlament Eugeni Villalbí, ha defensat en aquest sentit la proposta dels republicans per un model participaiu i democràtic de l'energia: "És hora de posar l'energia en mans de la ciutadania, i no d'apostar per projectes privats com el de Forestalia, que beneficien uns pocs, els de sempre, en detriment de la majoria"

Al seu torn, els representants polítics dels territoris afectats també han denunciat el projecte de les MAT al Parlament. Ho han fet els alcaldes republicans de Castell del Mur, Miquel López; de Llorenç del Penedès, Montserrat Ventosa; i de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, en representació de cadascuna de les línies que es volen tirar endavant i que suposarien 338 quilòmetres de MAT nous, 74 municipis i 13 comarques afectades.

"És una línia MAT imposada des d'altres parts de l'Estat, un atac a la sobirania", ha apuntat López. I ho ha detallat Ventosa: "La imposició de la MAT ens aterreix; una infraestructura d'aquesta magnitud és una agressió tremenda al territori, al paisatge i al nostre model econòmic; l'impacte es irreversible, per tota la vida".

Per això l'alcaldessa de Llorenç del Penedès ha apuntat que "transportar l'energia no és la solució sinó que sostenibilitat és generar a prop d'on es necessita; aquest projecte va néixer d'una iniciativa privada, amb uns interessos econòmics que passen per sobre dels interessos socials i les persones" que viuen als territoris afectats. "Estem parlant de salvar un territori, no només a nivell físic, sinó també poblacionalment i de futur", ha conclòs Tarragó.