El final de l'acte a Badalona
El final de l'acte a Badalona

Riba reclama crida a unir forces en Ara Repúbliques davant de la pinça de PSC i Junts, i del panaroma desolador de l'extrema dreta a Europa

La cap de llista d'Esquerra Republicana al Parlament Europeu per a les eleccions del 9J, Diana Riba, ha fet una crida a parar als peus a l'extrema dreta ultra que vol frenar avenços socials. És en aquest sentit que ha reivindicat "la internacional progressista" d'Ara Repúbliques -la coalició d'Esquerra, BNG i EH Bildu- davant la "internacional reaccionària" que vol retallar drets i llibertats a la gent. "El panorama és desolador, i davant d'això la ciutadania ens té d'alternativa", ha dit Riba.

També ha alertat dels vots compartits de PSC i Junts, tant Europa -fa pocs dies en mesures austericides- com a Catalunya: aquest matí s'han aliat al Parlament per tombar un decret del Govern que aplana al terreny a l'especulació amb el límit als lloguers. "Es barallen molt als mítings però es posen molt d'acord i molt ràpid", ha dit. Si es posen d'acord en tants aspectes també ho poden fer per a la investidura de Carles Puigdemont. "Si es posen d'acord, nosaltres no ho bloquejarem", ha apuntat Riba.

De fet, en la mateixa línia s'ha expressat el president d'Esquerra, Oriol Junqueras. "El nostre és un projecte que vol una Europa més forta, i és compatible amb defensar una Catalunya republicana; una Europa que sigui valenta en afrontar qüestions com l'habitatge i aquestes respostes no les donen els partits que han votat en contra del dret de la gent a accedir a l'habitatge", ha insistit Junqueras en defensar també enfortir-hi la cultura i la llengua catalanes.

També ha intervingut el número 2 de la candidatura republicana, Tomàs Molina, que vol treballar a Europa per un món "més just i adaptat al canvi climàtic". La proposta de Molina passa per un pla d'adaptació, i "en l'adaptació vindrà la mitigació", ha dit. "Ara Repúbliques ens presentem amb la voluntat de portar sentit de poble i d'esquerres des de Catalunya a Europa", ha resolt.

Olga Castro, representant del BNG, ha reivindicat Ara Repúbliques com l'espai per fer camí a Europa i que Catalunya, País Basc i Galícia hi tinguin veu pròpia. Des de Galícia, i en català, Castro ha recordat que és molta la gent que va fer suport a la seva formació perquè és molta la gent, fins i tot la que no és sobiranista, que reconeix en el BNG la força necessària perquè Galícia avanci. Especialment davant d'un model social i econòmic "depredador", Castro ha apostat per una Europa de base feminista, ecologista, antiracista i en la lluita per la justícia social.