Ple al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Ple al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Amb les eleccions del 14 de febrer del 2021, començava una nova legislatura al Parlament. La tretzena, que passaria a ser la catorzena al cap de pocs mesos en un acte simbòlic de reparació i lligam democràtic amb la primera legislatura de 1932. La catorzena legislatura al Parlament, doncs, en el seu primer any sencer, ha servit per investir el primer president republicà escollit per la cambra en 90 anys d'història, Pere Aragonès, amb el suport del grup parlamentari d'Esquerra Republicana amb més diputats i diputades que mai.

 Ple al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Ple al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Aquests en són els 10 moments claus des de llavors:

  1. La legislatura va començar amb una proposta de resolució que emplaçava els grups parlamentaris a tramitar una proposició de llei de l'Amnistia per presentar al Congrés dels Diputats, per tal d’explorar complicitats amb la possible intervenció d'organismes europeus i internacionals per assolir un referèndum acordat.

    Els republicans també van posar pressa en articular l'Acord nacional per a l'Autodeterminació i l'Amnistia, per seguir treballant amb fortalesa per poder plantejar un nou embat democràtic que permeti assolir la República Catalana i la independència del país.
  2. El Parlament va donar llum verda a la modificació del decret de renovables que va impulsar el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del Govern. Aquest nou decret accelera la transició energètica a Catalunya cap a un model 100% renovable, distribuït, participat, democràtic i cohesionat territorialment, ja que es farà partícip a tot el territori de la transició energètica i de la protecció de l’entorn natural.
  3. Es va constituir la comissió d'estudi sobre racisme institucional i estructural i es va aprovar el pla de treball que la vertebrarà durant aquesta legislatura presentat conjuntament per Esquerra Republicana, Junts, la CUP i En Comú Podem. Aquesta tindrà per objectiu estudiar el racisme institucional i estructural a Catalunya en tots els àmbits, des de la seguretat fins a la igualtat d'oportunitats, passant per la salut, l'educació, la cultura i la representació social, política i econòmica, per a establir una diagnosi compartida sobre les mesures que cal prendre per a revertir les dinàmiques d'opressió racial i evitar qualsevol discriminació racial.
  4. El Parlament va aprovar la renovació de càrrecs de designació parlamentària com el Síndic de Comptes, el CAC i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD). Uns nomenaments que desencallen anys de paràlisi en la renovació d'aquests i d'altres òrgans, i que Esquerra Republicana es va fixar com a objectiu, durant el debat de política general.
  5. Esquerra Republicana, En Comú Podem, i la CUP van registrar una comissió d'investigació per investigar els casos de pederàstia dins de l'Església catòlica a Catalunya, uns delictes contra la infància de gravetat. El propòsit és aclarir l'abast dels fets, depurar-ne les responsabilitats i obrir un procés d'acompanyament i de reparació a les víctimes d'aquesta violència sexual contra joves i infants.
  6. La llei Stop-Desnonaments va començar a caminar. El Parlament va aprovar la llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i ho va fer amb el suport del grup parlamentari d'Esquerra Republicana i també de Junts, CUP, comuns i el PSC. Aquest nou marc legal suposa una nova eina per minimitzar els desnonaments i defensa els drets fonamentals de les persones.

    Una altra mesura aprovada al Parlament, i amb l’objectiu de fer front a les desigualtats socials és la modificació de la llei d'universitats que fixa per llei la rebaixa de preus universitaris i que equipara el cost dels crèdits per a tots els graus.
  7. Esquerra Republicana juntament amb Junts, Cup i Comuns van registrar una proposta de resolució per la creació d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge a través dels programes Pegasus i Candiru per part de l’estat espanyol a representants polítics independentistes, activistes advocats, periodistes i els seus familiars. La comissió podrà dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a la vista de les conclusions, i exigir, pel cas que se’n derivin, les responsabilitats polítiques, penals o civils pertinents.

    Per altra banda, Esquerra Republicana, va registrar una moció per exercir el dret a petició dels diputats i les diputades davant del Parlament Europeu, si aquest dona audiència al Parlament, el ple designarà tres diputats perquè compareguin a Brussel·les en la comissió competent.
  8. Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, Junts, CUP i Comuns van registrar al Parlament una proposició de llei estatal per garantir el servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera. Accedir als serveis bancaris és un dret ciutadà i amb aquesta iniciativa es pretén regular la instal·lació d’un caixer automàtic de proximitat en zones rurals i urbanes on actualment no n’hi ha i una disposició addicional per garantir l’atenció presencial.
  9. El Govern va presentar al Parlament l'estratègia que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió del Delta de l’Ebre, ja que protegir el Delta és un objectiu prioritari pel govern republicà. Aquesta estratègia és un pas més per aconseguir un model consolidat de governança, mantenint els canals de comunicació amb el territori en l’horitzó 2050.
  10. Finalment, es va aprovar la Llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials a l'ensenyament no universitari al Parlament, una de les eines que ha de servir per evitar la imposició del 25% del castellà a l'escola, que pretenien els tribunals. D’aquesta manera, es fixa el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua d’aprenentatge segons com determinin els projectes lingüístics.